Συνέντευξη με την Έλλη Δαδήρα για την παράσταση "Με τα μάτια των μεγάλων κοριτσιών"

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πλατής

Τις Δευτέρες 23 & 30 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, θα είστε στο Χυτήριο για να μας πείτε τι βλέπουν τα μάτια των μεγάλων κοριτσιών. Τι να περιμένουμε;
Να περιμένετε μια  διασκεδαστική ,νοσταλγική, συγκινητική, σκωπτική, ανατρεπτική ,σουρεαλιστική , γιορτινή  βραδιά!  Αυτή είναι πρόθεσή μας αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να εγγυηθούμε και για το αποτέλεσμα!

Στη μουσικοθεατρική σας παράσταση, παντρεύετε το ροκ με τη τζαζ και το μιούζικαλ. Πώς συνδέονται αυτές οι μουσικές με τον έρωτα;
Οι μουσικές μας έχουν κοινή συνιστώσα το τραγούδι , δηλαδή το στίχο, την ιστορία που περιγράφει το κάθε τραγούδι. Στη δική μας «θεατρική συναυλία» -όπως μας αρέσει να τη λέμε- υπάρχει βέβαια πρόζα αλλά ο βασικός άξονας της δραματουργίας είναι οι ιστορίες των τραγουδιών. Έτσι είτε προέρχονται από τη ροκ,τη τζαζ ,το μιούζικαλ (ή και άλλα είδη)η ιστορία που περιγράφει το κάθε τραγούδι , λειτουργεί ως μονόλογος . Η πρόζα λειτουργεί ως ενωτική κόλλα που ενώνει την κοινή θεματική με έναν πρωτότυπο , σουρεαλιστικό τρόπο.Φυσικά αυτή η κοινή θεματική είναι ο Έρωτας στις διάφορες εκδοχές του. Κατά κάποιον τρόπο όπως ακριβώς ο έρωτας έχει διάφορες ψυχολογικές εκδοχές έτσι έχει και μουσικές εκδοχές από διάφορα μουσικά είδη. Ωστόσο,ακόμα και αν το πάντρεμα των ειδών  φαντάζει περίεργο, το όλο εγχείρημα διέπεται από μια κοινή αισθητική και όχι μόνο δεν ξενίζει αλλά εκπλήσσει ευχάριστα! Έτσι θέλουμε να πιστεύουμε ως δημιουργοί αλλά έτσι μας έχουν πει και όσοι ήρθαν να δουν τις προηγούμενες εμφανίσεις μας – και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το πετύχαμε!

Θα βρίσκεστε επί σκηνής με τη Φανή Γέμτου και τη Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου. Τι συνδέει τις τρεις σας;
Πιστεύω ότι η δυνατότητα να επιλέγεις τους συνεργάτες σου αποκλειστικά με βάση την κρίση σου είναι το μεγαλύτερο προτέρημα του να κάνεις μια δική σου παραγωγή. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να στήσεις μια καλλιτεχνική δουλειά όχι μόνο ως προς το δημιουργικό της αλλά και ως προς το οργανωτικό της. Εκτός από τα όμορφα της δημιουργίας  υπάρχουν και τα πρακτικά, τα άχαρα , τα ανάποδα, τα στενάχωρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που σε σώζει είναι το να έχεις φερέγγυους και σωστούς ανθρώπους δίπλα σου με μυαλό κι ενσυναίσθηση. Η Φανή και η Μαρούσκα είναι δυο πολύ έντονες προσωπικότητες  με γνώσεις και ταλέντο.Το πιο σημαντικό όμως είναι το ήθος και η αγάπη τους όχι μόνο για τη δουλειά τους αλλά και για τους ανθρώπους που έχουν δίπλα τους. Είναι ευτύχημα στο χώρο να έχεις μια σχέση καθαρή, με πραγματικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο που συνεργάζεσαι. Παρόλο που είμαστε τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες συμπληρώνουμε η μια την άλλη και το κυριότερο χωρίς ανταγωνισμό. Όλα αυτά μεταξύ τους είναι υπέροχα και δυσεύρετα και νιώθω πολύ τυχερή που τα έχω βρεί στα κορίτσια.

ΤΑ   «ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ»  είναι το παιδί μας και μακάρι να είμαστε σε θέση να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμα μαζί  για πολύ καιρό ακόμα!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των μεγάλων κοριτσιών;
Σε μια πρώτη ανάγνωση είναι η ηλικία! Σίγουρα δεν είμαστε πια 15 ετών ,είμαστε λίγο μεγαλύτερες! Η ηλικία με όσα αυτή συνεπάγεται , με τις εμπειρίες, τις χαρές και τις λύπες ,τα παράξενα της ζωής ,οι πολλές και διαφορετικές καταστάσεις που έχουμε προλάβει να ζήσουμε ως τώρα. Παράλληλα με όλα αυτά όμως εξακολουθούμε να έχουμε κοριτσίστικη ψυχή με προσδοκίες και επιθυμίες  που κουβαλάμε από την εφηβεία μας και που όσα και να μας συμβούν δεν έχουν τη δύναμη να μας τα ξεριζώσουν. Είμαστε αθώες, δυνατές ,ευάλωτες, νευρωτικές, δοτικές, ευαίσθητες , γλυκιές ,όχι και τόσο γλυκές, ανεξάρτητες ,εξαρτημένες.  Και πάνω από όλα, ερωτευμένες.

Προέρχεστε από μία καλλιτεχνική οικογένεια και είστε κόρη του σπουδαίου σκηνοθέτη Ντίμη Δαδήρα. Σας έχει επηρεάσει το οικογενειακό σας περιβάλλον στην εξέλιξη της προσωπικότητας σας, μέσα από την τέχνη;
Είχα την τύχη να είμαι κόρη αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη αλλά και ανθρώπου και την ατυχία να τον χάσω πολύ μικρή. Έτσι δεν τον έζησα ουσιαστικά στην καθημερινότητά μου και δε μπορώ παρά να φαντάζομαι μόνο πόσο περισσότερο θα με είχε επηρεάσει στις αποφάσεις και τις επιλογές μου. Μου έχει αφήσει κληρονομιά το σπουδαίο του έργο και τις διαπροσωπικές σχέσεις του με εξίσου σπουδαίους ανθρώπου στο χώρο που πάντα έχουν μια ιστορία και έναν καλό λόγο για εκείνον. Σίγουρα βέβαια υπάρχει και το γονίδιο και μάλλον έχει λειτουργήσει αρκετά.  Σε συνδυασμό με τα γονίδια της μητέρας μου που ήταν ενδυματολόγος και της αδελφής της και νονάς μου που είναι ηθοποιός  έγινε η  ουσιαστική διαμόρφωση των ερεθισμάτων μου και των επιλογών μου. Ημουν τυχερή γιατί τις επιθυμίες μου να ασχοληθώ με κάτι τις  έπαιρναν  εξίσου σοβαρά και με στήριζαν ακόμα και όταν πιθανόν να διαφωνούσαν με ορισμένες . Μου μίλαγαν πάντα ανοιχτά και με άφηναν να αποφασίσω έχοντας όλα τα δεδομένα. Τα πιο σημαντικά εφόδια που μου παρείχαν είναι η αξία της επικοινωνίας , του σεβασμού στον εαυτό μου και στους άλλους και τη δύναμη να βάζω στόχους και να τους κάνω πραγματικότητα παρά τα όποια εμπόδια. Εφόδια που είναι το ίδιο χρήσιμα στην τέχνη όπως και στη ζωή.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ