Συνέντευξη με την ηθοποιό Μικαέλα Δανά για την παράσταση «Πολλή φασαρία για το τίποτα»

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πλατής

Ο Σαίξπηρ και ειδικά μια κωμωδία που μιλάει για το γάμο είναι επίκαιρη σήμερα;

Εξαρτάται πως θα δείξεις και θα αναδείξεις ένα έργο τί σκηνοθετικά τερτίπια θα υπάρξουν πάνω στην σκηνή και πως θα χτιστεί το έργο με τους ηθοποιούς να είναι ενεργοί και δρώντες. Η σκηνοθεσία είναι πολύ φρέσκια όπως η μουσική και οι χορογραφίες και εμείς οι ίδιοι βλέπουμε το έργο αυτό σαν ένα παιχνίδι. Η κωμωδία αυτή είναι γλυκόπικρη όπως όλες οι κωμωδίες του Σαίξπηρ έχει λοιπόν και δόσεις δράματος άρα το παιχνιδιάρικο αυτό στοίχημα του έρωτα και όχι του γάμου θα έλεγα ζει και δρά στο σήμερα μέσα από τα μάτια των νέων και ταλαντούχων συντελεστών που πλαισιώνουν αυτή την παράσταση.

Τι είναι αυτό που σου τράβηξε το ενδιαφέρον στο ρόλο σου;

Κατά πρώτον θα ήθελα να αναφέρω ότι έχει γίνει διασκευή στο έργο και εγώ παίζω αντί για τον ρόλο του Λεονάτο πατέρα της Ηρώς και θείου της Βεατρίκης τον ρόλο της Λεονάτας (μητέρα & θεία αντίστοιχα) . Το ενδιαφέρον του ρόλου αυτού έγκειται στις λεπτές ισορροπίες με τις οποίες ακροβατώ συνεχώς από το κωμικό στο τραγικό χωρίς δόσεις υπερβολής -αναντίστοιχα με τις φράσεις που βάζει στο στόμα μου ο Σαίξπηρ- και ταυτόχρονα βάζοντας την δική μου προσωπικότητα σε όλο αυτό καθώς εκεί ''πάνω'' γινόμαστε ένα η Λεονάτα και εγώ.

Τι σημαίνει για σένα η λέξη "θέατρο" αυτή την περίοδο;

Το θέατρο έχει εξεληχθεί κατα πολύ σε σχέση με παλιότερα . Σήμερα ένας ηθοποιός πρέπει να έχει γνώσεις μουσικές και κινητικές ώστε να ανέβει με δύναμη και φόρα πάνω στο σανίδι. Απαιτεί πολύ μελέτη και κόπο αλλά το αποτέλεσμα τελικά θα είναι αυτό που θα σου δώσει και την επόμενη δουλειά

Από το 2019 είσαι υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού με τίτλο "Θέατρο εκτός των τειχών". 

Ναι είναι μεγάλη και πολλή σπουδαία εμπειρία για μένα . Είναι σαν να δημιουργείς ένα ''παράθυρο ελευθερίας'' καθώς καλούμαστε εγώ και η ομάδα μου να ανεβάσουμε στην σκηνή τις ίδιες τις κρατούμενες. Όταν λοιπόν βλέπεις το παράθυρο αυτό να ανοίγει σημαίνει ότι τα έχεις καταφέρει. Μου λείπουν όμως πολύ το τελευταίο διάστημα μιας και η πανδημία τις κρατάει μακριά μου.

Τι θεωρείς σημαντικό στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Δεν θεωρώ ότι έχω καταφέρει και πολλά, έχω καταφέρει όμως να κάνω το πιο σημαντικό καθώς κάνω αυτό που μου αρέσει, ασχολούμαι με την τέχνη μου.

Επόμενα σχέδια;

Θα ήθελα να παίξω στον κινηματογράφο και νομίζω ότι είμαι κοντά ως προς αυτό...

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΚάπα Εκδοτική | Νέο έργο με τίτλο "Κόκκαλο" από την Ιόλη Ανδρεάδη και τον Άρη Ασπρούλη
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Μήδεια"