Συνέντευξη με το Φώτη Μακρή για την παράσταση "Οι Ψευδοεξομολογήσεις"

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πλατής

Στις τελευταίες δουλειές σας ασχοληθήκατε με έργα κοινωνικο-πολιτικού περιεχομένου. Οι "Ψευδοεξομοληγήσεις" είναι μια συνέχεια στο ύφος αυτό ή όχι;
Θεωρώ ότι δεν έχει κανένα νόημα αν το θέατρο δεν είναι κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου. Φυσικά δεν είμαι αντίθετος σε ένα θέατρο που ψυχαγωγεί, αρκεί αυτή η ψυχαγωγία να αφήνει στο θεατή και μια  σκέψη που θα την κουβαλήσει και μετά την έξοδό του από το θέατρο. Άρα εμμέσως απαντώ στην ερώτησή σας ότι και η καινούργια μας παραγωγή με το έργο «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβώ είναι μια συνέχεια στο ύφος των παραστάσεων που ανεβάζουμε στο studio Μαυρομιχάλη. Θεωρείται το αριστούργημα του Γάλλου συγγραφέα και το έργο στο οποίο η πραγματικότητα «εισβάλει» πιο βίαια και πιο άμεσα. Φυσικά και το όχημα που χρησιμοποιεί ο Μαριβώ είναι όπως πάντα, ο έρωτας και η κωμωδία, αλλά μέσα στον πυρήνα του έργου κρύβονται μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, που ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να το ανεβάσουμε, καθώς θεωρούμε ότι ταιριάζει απόλυτα με την φιλοσοφία του θεάτρου μας.

Είναι  η κωμωδία ο καλύτερος τρόπος για να περάσουν στο κοινό βαθύτερα νοήματα και γιατί;
Δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος, αλλά είναι ένας τρόπος πιο «ύπουλος» και είναι από τους αγαπημένους μου. Με τη κωμωδία δημιουργείς μια χαλαρότητα στον θεατή και μια ευφρόσυνη διάθεση με αποτέλεσμα να είναι πιο «ανοιχτός» στα κοινωνικά και πολιτικά νοήματα που θέλεις να του περάσεις. Αν αυτά τα νοήματα του τα δώσεις πιο ακατέργαστα και με πιο ευθύ τρόπο, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη και την ψυχαγωγία που λέγαμε πριν, μπορεί ο θεατής να «κλειδώσει», να νοιώσει ότι του κάνεις μάθημα, με αποτέλεσμα να αντιδράσει αρνητικά.

Το studio Μαυρομιχάλη έχει εκπληρώσει μέχρι τώρα τις προσδοκίες σας;
Αν σκεφτείτε ότι ξεκινήσαμε λίγο πριν τη λαίλαπα της κρίσης ( 2008) σε μια δύσκολη συνοικία της Αθήνας,  και 12 χρόνια μετά, είμαστε εδώ, δημιουργικοί, δυνατοί και με ένα πιστό κοινό που όλο και διευρύνεται και που μας ακολουθεί, ναι, είμαι πολύ ευχαριστημένος και πολύ περήφανος για το θέατρό μας και για τους ανθρώπους που το στήριξαν και εξακολουθούν να το στηρίζουν.

Ποια είναι η άποψη σας για την κατάσταση στα Εξάρχεια;
Η γοητευτικότερη και πιο ζωντανή  συνοικία της Αθήνας. Και γι’ αυτό κάποιους τους ενοχλεί. Λυπούμαι που το λέω, αλλά αυτή τη στιγμή ο «πόλεμος» που μαίνεται στα Εξάρχεια δεν είναι για να πολεμηθεί η παραβατικότητα, αλλά για να πολεμηθεί ο τελευταίος ίσως πυρήνας ελεύθερης σκέψης και έκφρασης στην πόλη. Όσοι ζούμε και δραστηριοποιούμεθα  στα Εξάρχεια, θα παλέψουμε να μην τους γίνει το χατήρι, επιμένοντας να είμαστε εδώ.

Κάποια επόμενα σχέδια;
Να παραμείνουμε «ζωντανοί», ενεργοί, δημιουργικοί και τα υπόλοιπα θα έρθουν. Φυσικά και υπάρχουν πολλά σχέδια για το θέατρό μας και για μένα προσωπικά, αλλά το βασικό για μένα είναι να παραμένεις «πεινασμένος» για νέες προκλήσεις και νέες αναμετρήσεις. Σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην Τέχνη σου. Οπότε τα υπόλοιπα, τα λέμε σε μια επόμενη συνάντησή μας.

Πληροφορίες για την παράστασηΕδώ

Προηγούμενο άρθροΔιασκευή πεζού για σενάριο & παράσταση
Επόμενο άρθροΣεμινάριο φωτογραφίας με την Υπατία Κορνάρου