Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με τον Αντώνη Καλομοιράκη

Συνέντευξη με τον Αντώνη Καλομοιράκη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πλατής

Πώς εμπνεύστηκες το κείμενο της παράστασης «οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο»;

Οι «Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο» είναι μια κωμωδία, που επιθυμούσα με ανάλαφρο και αστείο τρόπο να κάνω μια γερή βουτιά στα βαθιά. Σε θέματα που στην πραγματικότητα μας πονάνε και που με την ματιά της κωμωδίας μπορούμε να τα ξορκίσουμε ή να τα δούμε από άλλη γωνία, βρε αδερφέ. Αφορμή στάθηκε η τάση που παρατηρώ στους ανθρώπους «άλλα να λένε» και «άλλα να κάνουν». Τα λόγια δηλαδή διαφερουν από τις πράξεις. Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη ήρωες και οραματιστές. Όλοι έχουμε την ιδανική πρόταση για να αλλάξουμε τον κόσμο. Πόσα βιβλία αυτοβελτίωσης, πόσες ιδεολογίες, πόσα οράματα, πόσες δράσεις! Πώς γίνεται λοιπόν μια τόσο ηρωική εποχή να είναι γεμάτη από αντιηρωικά κατορθώματα; Είναι μια εποχή που τα λόγια είναι εύκολα και οι πράξεις δύσκολες. Το «φαίνεσθαι» κερδίζει και τα λόγια παραμυθιάζουν εύκολα. Όλη αυτή την παρατήρηση προσπάθησα να τη μετουσιώσω σε μια αστεία ιστορία, που θα μπορέσει να αφήσει ακόμα κάτι μετά το γέλιο.

Σε ικανοποιεί ο χαρακτηρισμός του κωμικού ηθοποιού ή θέλεις να δοκιμαστείς και σε άλλα είδη με τον κίνδυνο να αποτύχεις;

Ο χαρακτηρισμός του κωμικού ηθοποιού με τιμά! Δε με ικανοποιεί απλώς. Είναι ευλογία να κατατάσσεσαι σε μια κατηγορία καλλιτεχνών που αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς ούτε να αγγίξεις καλά – καλά. Το γέλιο δίνει χαρά στον κόσμο και η χαρά είναι κομμάτι της ευτυχίας. Ποιος άνθρωπος δε θέλει να είναι ευτυχισμένος; Και ποιος δε νιώθει τυχερός όταν μπορεί να προσφέρει χαρά; Παρόλ’ αυτά θα ήθελα πολύ να δοκιμαστώ και σε άλλα είδη. Το θέατρο μπορεί να χωρίζεται σε αρκετές υποκατηγορίες αλλά ουσιαστικά είναι ένα! Με πολλή χαρά θα έκανα και άλλα πράγματα. Πάντα υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας αλλά δεν πρέπει να παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιλογές μας. Πρέπει να τολμάμε και να δοκιμαζόμαστε. Με τη σημαία ψηλά. Κι αν αποτύχουμε, αποτύχαμε. Παρωδική είναι η αποτυχία. Όπως και η επιτυχία, φυσικά.

Τι ρόλο παίζει η κωμωδία στην καθημερινότητά σου;

Καθοριστικό. Χαχα. Μου αρέσει πολύ ο χαβαλές και η βλακεία. Γελάω πολύ με την σύντροφό μου, με τους φίλους μου, με την οικογένειά μου. Είναι τρομερό το γόητρο όταν στραβώνουν τα πράγματα να τα βλέπεις με μια λοξή, με μια στρεβλή ματιά. Θα βαριόμουν πάρα πολύ χωρίς γέλιο στη ζωή μου.

Συμβουλή για νέους ηθοποιούς;

Να το σκεφτούν άλλη μία φορά αν θέλουν πραγματικά να το κάνουν.

Να το σκεφτούν άλλες δέκα αν θέλουν το παρατήσουν.

Επόμενα σχέδια;

Για φέτος θα βρίσκομαι με την κωμωδία μας «οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο» στο θέατρο ΧΥΤΗΡΙΟ και με το «Κλέαρχο, τη Μαρίνα και τον κοντό» στο θέατρο Αλάμπρα, πλάι στον αγαπημένο μου Χάρη Ρώμα. Το γράψιμο επίσης συνεχίζει ακάθεκτα. Με την Έφη Δράκου κάνουμε την απόπειρά μας να γράψουμε το σενάριο για μια τηλεοπτική σειρά. Δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα έχει αλλά είμαστε και οι δύο ευτυχισμένοι που το τολμάμε!

Πληροφορίες για την παράσταση: εδώ

Προηγούμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Αγώνας Νέγρου και Σκύλων"
Επόμενο άρθροΑκρόαση από την Ντουέντε και τον Νικόλα Ανδρουλάκη