Συνέντευξη με τον ηθοποιό Θανάση Τσαλταμπάση για τις παραστάσεις Τουλούζ Λωτρέκ & Φιλιά, Όσκαρ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Λιγνού

Ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί το κοινό της πόλης σε μια μοναδική θεατρική
παράσταση, με θέμα τον κορυφαίο Γάλλο ζωγράφο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ,
που συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας
Δήμου Αθηναίων και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑNAGNORISIS
πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη δράση…...

Ο σκηνοθέτης  Δήμος Αβδελιώδης μου πρότεινε να κάνω τον ρόλο του Τουλούζ Λωτρέκ σε ένα κείμενο του Χριστόφορου Χριστοφή και δε μπορούσα παρά να δεχτώ.  Οπότε είμαι κι εγώ μέρος αυτής της δράσης στην οποία αναφέρεστε!

Στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ θα παρακολουθήσουμε ένα πάζλ σκηνών
κινηματογραφικής υφής, που αποκαλύπτουν το πνεύμα και τα αισθήματα που βίωσε ο ζωγράφος, τις τελευταίες μέρες της ζωής του, από την στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα της ασθένειάς του έως και το τέλος στα 37 του χρόνια, δώστε μας κάποια στοιχεία ώστε να μπούμε στο κλίμα της παράστασης….

Ο Λωτρέκ ήταν μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη και λόγω του ζωγραφικού αμιγώς έργου του, αλλά και λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής του η οποία του επηρέασε σαφέστατα και τη ζωή.  Και το έργο του κυρίου Χριστοφή αλλά και η σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα που πιστεύω θα συνεπάρει τους θεατές.  Μέσα από μία κινηματογραφική σχεδόν γραφή που ενώνεται με μία έντεχνη σκηνοθεσία αλλά και με τη ζωντανή παρουσία των L'anima , η αρρώστια του Λωτρέκ και το καλλιτεχνικό του έργο,  μετατρέπονται σε μία ατμοσφαιρική παράσταση που σε μαγνητίζει.

Φέτος επίσης πρωταγωνιστείτε σε μια παράσταση που το κοινό σίγουρα δε θα μείνει συναισθηματικά αδιάφορο καθώς μιλάμε για ένα κείμενο και μια εξέλιξη άκρως συγκινητική, ποια συναισθήματα γεννήθηκαν σε εσάς με τη πάροδο των προβών;

Η ιστορία του μικρού Όσκαρ είναι δύσκολο να αφήσει ασυγκίνητο κάποιον. Πόσο μάλλον έναν ηθοποιό που βουτάει ακόμα πιο βαθιά στο κείμενο μιας και οφείλει να το κάνει ζωντανή παράσταση. Και όταν σε αυτό προσθέσεις και την τεράστια συμβολή του εκπληκτικού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, τότε το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό!

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της νουβέλας "Φιλιά, Όσκαρ" «όταν πια δεν μπορούν να μας σώσουν τα φάρμακα, αναλαμβάνει να το κάνει το χιούμορ και η φαντασία», το πιστεύετε και εσείς αυτό;

Το πιστεύω απόλυτα. Η δυσκολία βέβαια εδώ είναι να γίνει πράξη αυτό.  Είναι στάση ζωής,  φιλοσοφία, να επιλέγεις την χαρά και την αισιοδοξία από τη μιζέρια.  Δεν είναι εύκολο πάντα,  ειδικά σε τραβηγμένες αρνητικά καταστάσεις,  αλλά αν καταφέρει κάποιος να σκέφτεται και να πράττει κα 'αυτόν τον τρόπο,  η ζωή του θα γίνει καλύτερη με μαθηματική ακρίβεια!

Δώστε μας κάποια στοιχεία για το δικό σας ρόλο και πείτε μας αν ήταν εύκολο να τον προσεγγίσετε;

Πιστεύω πως όταν θέλεις να κάνεις καλό θέατρο τίποτα δεν πρέπει να είναι εύκολο. Και δεν εννοώ να κάνεις κάτεργα , αλλά να κοπιάζεις μέχρι να βρεις το καλύτερο σε κάθε φράση, σε κάθε ανάσα, πριν το προσφέρεις στο κοινό. Ο ρόλος μου είναι ο Όσκαρ, ένα δεκάχρονο αγόρι που με την συμβολή μίας ηλικιωμένης κυρίας, της Ροζ, αλλά κυρίως λόγω της θέλησης του, νικάει τον χρόνο και γίνεται σύμβολο για όλους μας.

Κωμωδία, δράμα, αρχαία κωμωδία-τραγωδία και πολλά πολλά ακόμη ήδη,
πιστεύετε ότι η τέχνη και συγκεκριμένα ο ηθοποιός πρέπει να κουβαλάει μια
ταμπέλα ή όταν είσαι καλός ηθοποιός έχεις την ικανότητα να ανταποκριθείς σε
όλες τις προκλήσεις με την ίδια επιτυχία;

Εγώ έγινα ηθοποιός για να εκφράζομαι και να προσφέρω χαρά στον κόσμο και στον εαυτό μου μέσα από αυτή μου την έκφραση. Και λέγοντας χαρά δεν εννοώ μόνο το γέλιο, εννοώ τη χαρά της ψυχής όταν βιώνει συναισθήματα που τον ξαλαφρώνουν. Ούτε οι ταμπέλες με αφορούν, ούτε η επιτυχία όπως συνήθως εννοείται, ούτε και έχω κανέναν καημό να αποδεικνύω κάθε μέρα αν είμαι ή όχι ελέφαντας.

Έχει υπάρξει «κάθαρση» στον καλλιτεχνικό χώρο μετά τα τελευταία
γεγονότα;

Έχουν γίνει σπουδαία βήματα. Κάθαρση ολική δε μπορεί να υπάρξει ποτέ, εκ των πραγμάτων... όσο
υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει και το καλό και το κακό. Η αναλογία ελπίζουμε να διαφοροποιείται.

Τι σημαίνει ταλέντο για εσάς;
Ετοιμότητα, αντίληψη, πειθαρχία αλλά κι ένα θεϊκό χάδι που δεν εξηγείται.

Σχέδια για το άμεσο μέλλον…….
Να βρω χρόνο να ξεκουραστώ!(γέλια)

 

Σας ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο σας και καλή συνέχεια στα σχεδία σας!!!

Πληροφορίες για την παράσταση: εδώ

Πληροφορίες για την παράσταση: εδώ

Προηγούμενο άρθροΑνωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου | Διημερίδα «Δραματικές Σχολές: Δυσλειτουργίες και Προοπτικές»
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του"