Ενθουσιασμένος ο συγγραφέας  Jean-Michel Guenassia για την παράσταση «Βαν Γκογκ-το βαλς των δέντρων και του ουρανού»

Ενθουσιασμένος ο συγγραφέας  Jean-Michel Guenassia για την παράσταση «Βαν Γκογκ-το βαλς των δέντρων και του ουρανού», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του.

Με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα  του Θεάτρου Γκλόρια πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση  προς τιμήν του πολυμεταφρασμένου συγγραφέα Jean-Michel Guenassia, την Παρασκευή (15 Μαρτίου) στο Θέατρο Γκλόρια.

O Ζαν Μισέλ Γκενασιά, μαζί με πλήθος κόσμου, παρακολούθησε με ενθουσιασμό την παράσταση «Βαν Γκογκ-το βαλς των δέντρων και του ουρανού» , που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του και μεταφέρθηκε στο θέατρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα,σε θεατρική απόδοση της Ελένης Ερήμου και του Κώστα Παπαπέτρου.

«Ήταν μια υπέροχη βραδιά, ήταν μια υπέροχη παράσταση. Είμαι ευτυχής  που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Είμαι ευτυχής που γνώρισα την Ελένη Ερήμου και όλους τους συντελεστές της παράστασης. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα.», δήλωσε αμέσως μετά την παράσταση ο Ζαν Μισέλ Γκενασιά.

« Ήταν από τις πιο συγκινητικές βραδιές της ζωής μου », εξομολογήθηκε η ηθοποιός Ελένη Ερήμου και συνέχισε: «Χάρηκα πάρα πολύ,που γνώρισα από κοντά τον Γκενασιά. Είχα διαβάσει όλα τα έργα του και τώρα είμαι γοητευμένη.»

Της παράστασης προηγήθηκε συζήτηση με τον συγγραφέα Ζαν- Μισέλ Γκενασιά (Jean-Michel Guenassia), τον συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο, τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και την ηθοποιό Ελένη Ερήμου, σε συντονισμό της δημοσιογράφου Σοφίας Τσίπα.

«Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για τον Βίνσεντ και όχι για τον Βαν-Γκογκ» τόνισε στην ομιλία του ο Ζαν-Μισέλ Γκενασιά, επισημαίνοντας ότι στόχος του ήταν να παρουσιάσει τον μεγαλοφυή ζωγράφο «όχι ως άνθρωπο καχεκτικό, άρρωστο και καταθλιπτικό, αλλά, αντιθέτως, ως έναν δυνατό και αποφασιστικό άντρα που εργάζεται σκληρά και κάνει σχέδια για το μέλλον». Όπως ανέφερε ο κ. Γκενασιά, «αξιοποιώντας τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη ζωή του Βαν Γκογκ, τίθεται υπό  αμφισβήτηση η εκδοχή της αυτοκτονίας του. Πεποίθησή μου είναι ότι δεν αυτοκτόνησε».

Ως τολμηρή χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας την ιδέα της Ελένης Ερήμου να μεταφερθεί στο θέατρο το βιβλίο του Γκενασιά: «Τολμηρή η ιδέα να μεταφερθεί στο θέατρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτή ήταν ιδέα της Ελένης Ερήμου, είναι δική της η κατάκτηση, είναι δικό της το έπαθλο. Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο».

Ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος είπε μεταξύ άλλων : «Ευχαριστώ την Ελένη Ερήμου  για την ευκαιρία που μου εδωσε να διαβασω ένα πολύ ωραίο μυθιστόρημα..Είναι συγκινητικό να διαπιστώνεις ότι ακόμα η δημιουργία μπορεί να εμπνεύσει τους ίδιους τους δημιουργούς, όπως ο Ζαν Μισέλ Γκενασιά.»

Η Ελένη Ερήμου στην ομιλία της εστίασε στη «συναισθησία» που δημιουργούν όλες οι μορφές τέχνης. Όπως είπε  « για μένα η λέξη – κλειδί για την κατανόηση του ζωγραφικού σύμπαντος του Βαν Γκογκ είναι η συναισθησία, η έκφραση δηλαδή μιας αίσθησης διαμέσου μίας άλλης. Γιατί οι πίνακές του ηχούν μουσικές, αναδύουν μυρωδιές, Η ζωγραφική γίνεται σιωπηρή ποίηση. Αυτήν ακριβώς την αίσθηση θέλησα να μεταφέρω σε αυτή την παράσταση» .

 Ρώτησε μάλιστα τον συγγραφέα εάν γνωρίζει τη λέξη «συναισθησία» και όταν της απάντησε πως δεν την ήξερε, του είπε:  « η λέξη συναισθησία είναι διεθνής, αλλά έχει ελληνική ρίζα και σας την προσφέρουμε ως δώρο από την πλούσια σε πολιτισμό Ελλάδα.», κάτι για το οποίο συμφώνησε και ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

 

Jean-Michel Guenassia

Ο Jean-Michel Guenassia(Ζαν-Μισέλ Γκενασιά) γεννήθηκε στο Αλγέρι το 1950. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος. Έχει γράψει σενάρια και θεατρικά έργα και έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία: το «Pour cent millons»(1986, βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος Michel Lebrun), τη "Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων" όπου απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ που απονέμουν οι μαθητές λυκείου και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες , «Η ζωή που ονειρεύτηκε ο Ερνέστο Γκ» και « Το βαλς των δέντρων και του ουρανού».

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ Φιόνα Γεωργιάδη είναι «Νέο Αίμα»
Επόμενο άρθροΠαρατείνεται η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού