Κριτική για την παράσταση "Άκου καθώς περνάει"

Από τη θεατρολόγο Μαρία Μαρή

Ένα κωμικό κείμενο που αφηγείται τη διαδρομή μιας γυναίκας, της Μερόπης, μέσα στη ζωή, από την πολύ μικρή της ηλικία έως τα γεράματα. Ο χρόνος, η ζωή περνά αθόρυβα, γρήγορα, σαν view- master.

Η πρωταγωνίστρια και συγγραφέας του έργου Μαρία Μαραγκουδάκη ανακαλεί παιδικές μνήμες, ενώ για τις ανάγκες του έργου μεταμορφώνεται κάθε φορά, προσαρμόζοντας την ερμηνεία της, ανάλογα με τις περιστάσεις. Διαφορετική, ιδιαίτερη θεατρική προσέγγιση, που κατορθώνει να συγκινήσει και κάνει τον θεατή να ταυτιστεί. Η ηθοποιός τροποποιώντας κάθε φορά, όχι μόνο την εμφάνισή της , αλλά και την κίνηση, την συμπεριφορά, το λόγο και τις ανησυχίες της, αρχίζει να ξεπερνά τους φόβους του ρόλου της.

Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα βίντεο, έμπνευση της Μαρίας Μαραγκουδάκη με πολύ πετυχημένες εικόνες και επιλογή αντικειμένων που συμπυκνώνουν όσα έχουν λεχθεί σε εικόνα, που παραπέμπουν στην εκάστοτε εποχή, συμβάλλοντας καθοριστικά στη θεατρική συνθήκη.

Επίσης, σημαντική είναι και η ατμοσφαιρική μουσική του Βαγγέλη Πιλάτου, ειδικά γραμμένη για την παράσταση, που βοήθησε τις προσωπικές αναφορές και ταξίδεψε στοχευμένα και επιτυχώς τον θεατή.

Τα κοστούμια της Μάγδας Καλορίτη, προσαρμοσμένα στην κάθε εποχή και την ανάλογη ηλικία και χαρακτήρα, διευκολύνουν την αποτελεσματική μετάβαση μετά από κάθε δρώμενο αυτού του σπονδυλωτού έργου.

Μια ευχάριστη παράσταση, με γλυκόπικρες νότες για μια ζωή που περνά χωρίς να το καταλάβει κανείς, έτσι σαν νερό.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΑιτήσεις συμμετοχής στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας
Επόμενο άρθροΤο ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ υποστηρίζει την πρωτοβουλία Theater for Ukrainian refugees