Κριτική για την παράσταση "Εμιgrέδες"

Εμιgrέδες

Από τον Κωνσταντίνο Πλατή.

Σε μια εποχή που οι λέξεις "μετανάστης" και "πρόσφυγας" τείνουν εντέχνως να εξισωθούν με τη λέξη τουρίστας, οι Εμιgrέδες είναι μια παράσταση, που θα σας βοηθήσει να τις αποσαφηνίσετε.

Είναι εξαιρετικά επίκαιρη, αν και γράφτηκε πριν από 32 χρόνια, τότε που η λέξη μετανάστης είχε σίγουρα διαφορετική ερμηνεία. Παρόλα αυτά η αρχετυπική δομή των χαρακτήρων δίνει τη δυνατότητα στην ικανότατη σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου να τους προσαρμόσει στο σήμερα, χωρίς να αλλοιώσει το πρωτότυπο κείμενο στην ουσία του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην προηγούμενη δουλειά της στο Φεστιβάλ Αθηνών σκηνοθέτησε με επιτυχία μια ομάδα μεταναστών, τους οποίους «μεταμόρφωσε» σε ηθοποιούς, στο έργο «Είμαστε οι Πέρσες». Αυτήν την φορά «μεταμόρφωσε» εξίσου επιτυχημένα σε μετανάστες το Προμηθέα Αλειφερόπουλο και το Θάνο Τοκάκη.

Τα σκηνικά από τη Αλεξάνδρα Σιάφκου και τον Αριστοτέλη Καρανάνο είναι εξαιρετικά, με αποκορύφωμα τις σταγόνες νερού, που δημιουργούν μια άκρως ρεαλιστική ατμόσφαιρα.

Το έργο έχει, επίσης, επιρροές από το θέατρο του παραλόγου, αιχμηρό χιούμορ, κοινωνικό και πολιτικό σχολιασμό, στοιχεία που το κάνουν πολυεπίπεδο στην ανάγνωση του από το κοινό.

Πολυδιάστατες ερμηνείες δίνουν τόσο ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, όσο και ο Θάνος Τοκάκης. Έχουν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους και έχουν αφομοιώσει πλήρως τα χαρακτηριστικά, που δομούν τους χαρακτήρες του έργου.

Φεύγοντας από το θέατρο και κατηφορίζοντας προς τη Πατησίων θα δεις υπόγεια σπιτιών σε πολυκατοικίες.. Σε πολλά από αυτά κατοικούν εμιgrέδες, που δεν διαφέρουν πολύ από αυτούς, που είδα στη σκηνή του θεάτρου. Απλά αυτοί δεν υποκρίνονται.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ