Κριτική για την παράσταση "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας"

Από τον Κωνσταντίνο Πλατή.

Το θέατρο Βεάκη στην επίσημη πρεμιέρα ήταν γεμάτο, όπως αρμόζει στην ιστορία του, αλλά και στο προκείμενο έργο.

Τα αλληγορικά στοιχεία του έργου είναι έκδηλα με τους κεντρικούς χαρακτήρες της Κλαιρ και του Ίλ να συγκεντρώνουν τα κύρια αρνητικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο των ανθρώπων μιας κωμόπολης, αλλά ολόκληρων εθνών.

Γενικότερα, ο Ντύρρενματ αν και εμπλουτίζει το έργο με γκροτέσκο στοιχεία, τραγικά και κωμικά, παρόλα αυτά το στοιχείο του ρεαλισμού συνυπάρχει καθ' όλην τη διάρκεια του έργου. Η ιδιομορφία αυτή με ξένισε αρχικά, αλλά στη συνέχεια αντιλήφθηκα ότι γίνεται σκοπίμως. Πολύ απλά γιατί είναι μια σύγχρονη τραγωδία εφάμιλλη με τις αρχαίες, που βασίζεται όμως σε εικόνες και καταστάσεις, που είναι ακόμα νωπές στη μνήμη μας, όπως αυτή του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Οι πολύ καλές ερμηνείες του Δημήτρη Πιατά, της Μίρκας Παπακωνσταντίνου, της Αιμιλίας Υψηλάντη, της Τζούλης Σούμα και των άλλων ηθοποιών παρασύρουν το κοινό, που άλλοτε γελάει και άλλοτε κοιτάζει με θλίψη την εικόνα ανθρώπων, που φαίνονται τόσο οικείοι, αλλά δεν έχει το σθένος να το παραδεχτεί.

Είναι από τα έργα που γκρεμίζουν την ασφάλεια μεταξύ πλατείας και σκηνής.

Τα σκηνικά της Χριστίνας Κωστέα και οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη υποστηρίζουν άριστα την υπερβολή και τον ηθικό ξεπεσμό της κοινωνίας του Γκύλλεν.

Εν κατακλείδι είναι μια παράσταση που αξίζει να δείτε για να αποτυπώσετε στη μνήμη σας τα στοιχεία, που καλό είναι να αποβάλει, όσο μπορεί ο καθένας μας, στο μικρό ταξίδι του προς την «κάθαρση» .

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ωραία παράσταση!! Σα μαύρη κωμωδία θα το έλεγα! Έκανε βέβαια λίγο κοιλιά κάπου στη μέση, αλλά κατά τα άλλα, πέρναει μηνύματα, είχε υπέροχα σκηνικά και κοστούμια και όλοι οι ηθοποιοί παίζαν αξιοπρεπώς!!