Κριτική για την παράσταση "Ο εραστής"

Ο ΕΡΑΣΤΗΣΑπό τον Κωνσταντίνο Πλατή.

Στο θέατρο Olvio αυτή την περίοδο παίζεται η παράσταση «Ο εραστής» του Χάρολντ Πίντερ. Πρόκειται για ένα έργο, άξιο εκπρόσωπο του «θεάτρου του παραλόγου» το οποίο στα χέρια των δύο ηθοποιών που αναλαμβάνουν και τη σκηνοθεσία «ακονίζει» όλα εκείνα τα αιχμηρά σημεία που χαρακτηρίζουν τη σχέση ενός ζευγαριού και το οδηγούν συνήθως στην υιοθέτηση «ρόλων» προκειμένου να αντέξει τη ρεαλιστική πραγματικότητα.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική Practical Aesthetics του David Mamet οι δύο ηθοποιοί δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην κατανόηση της ιστορίας από το κοινό και λιγότερο στην υποκριτική αυταρέσκεια του καθενός τους.

Παράλληλα όμως, μέσα από την εξαιρετική τους συνεργασία, ο καθένας τους δίνει μια αψεγάδιαστη ερμηνεία αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό στοιχεία του έργου που χαρακτηρίζουν την γραφή του Πίντερ όπως οι παύσεις, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στον ηθοποιό να λειτουργήσει με το σώμα και τις εκφράσεις του προσώπου.

Οι φωτισμοί δημιουργούν την ατμόσφαιρα που χρειάζεται για να ενταθεί το ενδιαφέρον του κοινού στην ενδοσκόπηση των δύο χαρακτήρων.

Τα σκηνικά επίσης είναι λειτουργικά και αξιοποιούνται στο έπακρο από τους δύο ηθοποιούς.

Πρόκειται για μια παράσταση που δείχνει στο κοινό ότι το ψέμα είναι βασικό εργαλείο σε μια συζυγική σχέση και πολλές φορές το απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις όπως πράττει και η ίδια η κοινωνία σε πολλούς τομείς της.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ