Κριτική για την παράσταση "Κου-κου μια βόλτα στο δάσος"

Από την Άσπα Τόρνου

…πρωινό Κυριακής και άλλη μια παράσταση προστίθεται στο ενεργητικό θεατρικό υπόβαθρο της μικρής μου Δάφνης… «Κου-κού… μια βόλτα στο δάσος» λοιπόν….στο θέατρο Μορφές Έκφρασης στα Πετράλωνα.
Πρόκειται μια από τις λίγες παραστάσεις που απευθύνονται σε ηλικία από 18 μηνών έως 6 ετών… συνεπώς μάνουλες, τρέξτε να την δείτε… αφού με το άκουσα παράσταση-παιχνίδι φαντάστηκα αμέσως πως θα είναι διαδραστική! Ναι όντως, έτσι ήταν… ένα χαρούμενο ομαδικό παιχνίδι μόνο που είναι θεατρική παράσταση….

- «Κού-κου! Θέλεις να παίξουμε;» είπε ένα πολύχρωμο πουλί κρυμμένο μέσα στις φυλλωσιές του δέντρου.
- «Ω, ναι!» απάντησε το πολύ ζωηρό παιδί.
- «Όμως πού είσαι;»
- «Έλα να με βρεις!»

Η παράσταση δεν είναι απλά διαδραστική, έχει τραγούδι, μουσική, πολύ ρυθμό και κίνηση. Η ιστορία λέει για ένα ζωηρό παιδί που χάνεται στο δάσος ψάχνοντας τον Κούκου, ένα πολύχρωμο πουλί. Μέχρι να τον βρει ζει μια μικρή περιπέτεια και ανακαλύπτει τη φύση. Οι ηθοποιοί - εμψυχωτές παρασύρουν τα παιδιά πάρα πολύ εύκολα… Υπήρχαν στιγμές που πραγματικά όλα τα παιδάκια ήταν στη σκηνή!

Το παιδί άρχισε να ψάχνει ώσπου βρέθηκε μέσα στο δάσος! Δειλά, δειλά στην αρχή και με ενθουσιασμό στην συνέχεια, το παιδί και ο πολύχρωμος φίλος του, θα αρχίσουν ένα παιχνίδι ανακάλυψης που θα τους φέρει πιο κοντά στη φύση. Θα παίξουν με τις σταγόνες της βροχής, θα κρυφτούν από τον κεραυνό και θα κολυμπήσουν στα γαλάζια νερά του ποταμού ώσπου η κοινή τους περιπέτεια θα τους οδηγήσει σε μια υπέροχη φιλία.

Τα Θέματα που προσεγγίζει είναι τα στοιχεία της φύσης (Νερό, βροχή, κεραυνός, αέρας), μέρα – νύχτα, γνωριμία με το δάσος, προστασία της φύσης, φιλία. Τα παιδάκια θα δουν από κοντά φυσικά μουσικά όργανα και πώς με αυτά μπορούν όχι μόνο να παίξουν μουσική αλλά και να αναπαράγουν τους ήχους της φύσης.

Το κείμενο είναι ιδιαίτερα προσεγμένο ως προς την λεκτική του προσέγγιση ώστε να διευκολύνει το παιδί να κατανοήσει και να αφομοιώσει όλα τα νοήματα της παράστασης.

Βοηθά κατά την γνώμη μου, τους μικρούς θεατές όχι μόνο να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους αλλά να κοινωνικοποιηθούν και να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους. Όλα τα παιδάκια, ήταν ενθουσιασμένα με το ρόλο που είχαν στην αναζήτηση του νέου τους φίλου, του κούκου… Με την μικρή μου ακόμα τραγουδάμε...κούκου, μια βόλτα στο δάσος, περπατώ και σταματώ!

Ξεκινήστε όλοι λοιπόν μαζί με τα παιδάκια σας… μια φανταστική βόλτα στο δάσος, για να συναντήσετε πολύ τραγούδι, παιχνίδι και να κάνετε πολλούς φίλους!

Η μουσική της παράστασης είναι βασισμένη στο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα του Carl Orff.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ανανεωμένης «Συνοικίας Ασμάτων» του Ιεροκλή Μιχαηλίδη
Επόμενο άρθροΟ Άρης Μπινιάρης στο Θέατρο Τ, για το διήμερο σεμινάριο «Θέατρο με όχημα το τραγούδι»