Κριτική για την παράσταση "Συνέβη στο Monterey"

Από τον Ιωάννη Λάζιο

Δύο εντελώς διαφορετικές -ίσως και όχι- γυναίκες βρίσκουν στην τουαλέτα ενός πολυτελούς εστιατορίου καταφύγιο, δραπετεύοντας προσωρινά από τα προβλήματα που τις περιμένουν μόλις βγουν από τον ασφαλή χώρο τους. Το έργο «Συνέβη στο Monterey» προσφέρεται για την εξερεύνηση της ανθρώπινης εμπειρίας που αποκαλύπτεται μέσω της αλληλεπίδρασης των δύο γυναικών. Έτσι, η εμφανής χημεία της Λυδίας Φωτοπούλου και της Καίτης Κωνσταντίνου διευκολύνουν τον σκηνοθέτη να αναδείξει τις λεπτότερες αποχρώσεις του έργου. Ενός έργου που ασχολείται αμιγώς με την γυναικεία ψυχοσύνθεση.

Με κοστούμια (Έλλη Εμπεδοκλή) και σκηνικά (Γιώργος Θεοδοσίου) που προσθέτουν στην θεατρική εμπειρία αυθεντικότητα και αληθοφάνεια, οι δύο ηθοποιοί διαθέτουν το κατάλληλο περιβάλλον για να ξεδιπλώσουν τόσο τα θεατρικά τους πρόσωπα, όσο και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους. Η Λυδία Φωτοπούλου αιθέρια και αριστοκρατική, αλλά ταυτόχρονα εύθραυστη και ευαίσθητη πλάθει αναμενόμενα καλά τον ρόλο της. Όμοια και η Καίτη Κωνσταντίνου αναλαμβάνει το βάρος της κωμικότητας της παράστασης, ζωντανεύοντας μια γυναίκα λαϊκή και υπερβολική, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι φλερτάρει με την τρέλα. Τα πηγαίνουν και οι δύο περίφημα στους ρόλους τους. Όπως είπαμε, αναμενόμενα καλά. Θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον να τις βλέπαμε με την αντίθετη διανομή. Δυστυχώς, το ρίσκο αυτό δεν το τόλμησε ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς.

Ωστόσο, παρόλα αυτά τα θετικά στοιχεία, το έργο δυστυχώς παρουσιάζει μια άσκοπη δραματοποίηση με ένα σεξουαλικό σχόλιο που αναφέρεται σε μια ομοφυλοφιλική αποπλάνηση του ανιψιού της Καίτης Κωνσταντίνου από τον σύζυγό της. Αυτό το στοιχείο δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της παράστασης και φαίνεται να προστίθεται άκαρπα, χωρίς να συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της ιστορίας ή στην περεταίρω κατανόηση των χαρακτήρων.

Συνολικά, το "Συνέβη στο Monterey" προσφέρει μια διασκεδαστική και ευχάριστη θεατρική εμπειρία. Έτσι, ο πιθανώς θεατής, χωρίς να έχει υψηλές αξιώσεις, μπορεί να περάσει μια όμορφη βραδιά επισκεπτόμενος το Μικρό Χορν.

 

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ