Κριτική για την παράσταση "Θα βγω από τ’ αυγό"

Από την Άσπα Τόρνου

Η βρεφική παράσταση «Θα βγω από τ’ Αυγό» παίζεται στην φιλική σκηνή του θεάτρου Άβατον και εμείς βρεθήκαμε εκεί, ένα ηλιόλουστο φθινοπωρινό πρωινό του Σαββάτου, για να την απολαύσουμε!

Πρόκειται για την πρώτη θεατρική παράσταση που απευθύνεται σε μωρά από 4 έως και 18 μηνών. Βασισμένη στο παραμύθι «Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» της Μαρίνας Πλεμμένου, τα παιδάκια μας θα ταξιδέψουν σε έναν κόσμο παραμυθένιο, με την πολύτιμη βοήθεια του Λευτέρη, ενός νεογέννητου περιστεριού που κάνει τα πρώτα του φτερουγίσματα εξερεύνησης. Μια παράσταση με τα κατάλληλα ερεθίσματα για τις ηλικίες αυτές.

Η διαδικασία είναι απλή. Οι μαμάδες ή ακόμα και οι μπαμπάδες, παίρνουν αγκαλιά τα μωράκια ή από το χεράκι τα πιο μεγάλα παιδάκια και κατευθύνονται προς τη σκηνή, οπού τους υποδέχονται οι ηθοποιοί. Γονείς και μωρά κάθονται στο πορτοκαλί χαλί και στις αφράτες - αναπαυτικές μαξιλάρες. Ο χώρος είναι οικείος και άνετος και τα μωράκια αισθάνονται αμέσως ελεύθερα να τον εξερευνήσουν. Τα μωράκια είναι απαιτητικό κοινό και η ομάδα «Anomati» καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να το ικανοποιήσει, αφού μέσα από μια διαδραστική εμπειρία, είναι όλα τόσο προσηλωμένα και εκδηλώνουν την ικανοποίηση τους.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 45 λεπτά, και παρόλο που στην αρχή αγχώθηκα αν θα μπορέσει η μικρή μου Δάφνη, να μείνει τόση ώρα προσηλωμένη, ξαφνιάστηκα από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Οι  άρτια εκπαιδευμένοι performers δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους μικρούς θεατές και επιστρατεύουν στοχευμένα, οπτικά ερεθίσματα, σχήματα, ήχους, μουσική, χρώματα και φυσικά την κίνηση, ώστε να τους διασκεδάσουν και να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους. Με απλή και πλήρως κατανοητή δομή, ενσωματώνουν βαθύτερες έννοιες στην παράσταση, όπως η αγάπη, η ανοχή στη διαφορετικότητα, η φροντίδα κι η τρυφερότητα.

Κατά την γνώμη μου, βοηθούν τους μικρούς θεατές όχι μόνο να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους αλλά να κοινωνικοποιηθούν και να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους. Όσες φορές έπιασα τον εαυτό μου να τα παρατηρεί, διαπίστωσα με μεγάλη χαρά ότι ήταν τόσο προσηλωμένα και έδειχναν τόσο συνεπαρμένα, που πραγματικά ένιωσα ότι και εγώ πρόσεφερα κάτι σημαντικό στο δικό μου παιδί!

Τα εκφραστικά μέσα και οι εξαιρετικές ερμηνείες των τριών ηθοποιών (Νάντια Δαλκυριάδου, Μαίρη Ξένου, Βασιλική Κούλη) κρατούν τα παιδικά ματάκια μαγεμένα! Ήταν πολύ εκφραστικές και γλυκές και φαινόταν σε όλη την διάρκεια της παράστασης, η αγάπη τους για αυτό που κάνουν και για τα παιδιά. Η ζωντανή μουσική (Δάφνη Φαραζή) και τα σκηνικά-κουστούμια (Χριστίνα Κωστέα) συμβάλουν στην προσεγμένη απόδοση. Στο τέλος της παράστασης, οι ηθοποιοί μας είχαν ετοιμάσει «εκπλήξεις», που έκαναν την μικρή μου να μην θέλει να ξεκολλήσει από την σκηνή…

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους και σίγουρα θα μπορούσε να απευθύνεται και σε μεγαλύτερα νήπια έως 4 ετών, εάν το επέτρεπαν οι συνθήκες του θεάτρου.

ΥΓ.: Αξίζει να αγοράσετε και το cd με τα τραγούδι της παράστασης…

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ