Κριτική για την παράσταση "Τριστάνος και Ιζόλδη"

211873_b2Από τον Κωνσταντίνο Πλατή.

-Πήγες  Νέα Υόρκη;

-Ε, ναι, φυσικά!

-Και τι σου άρεσε πιο πολύ;

-Η Metropolitan Opera

-Μα πως τα κατάφερες; εγώ που έψαξα ήταν sold out 6 μήνες πριν την παράσταση.

-Τι να σου πω, από το ταμείο πήγα και είχε εισιτήρια.

-Και μετά που πήγες;

-Πασαλιμάνι για φαγητό.

-Έχει Πασαλιμάνι στη Νέα Υόρκη;

-Όχι αλλά έχει τη Metropolitan Opera στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά!!!

Ε, ναι λοιπόν, ο Πειραιάς και πιο συγκεκριμένα το Δημοτικό Θέατρο και «κόσμημα» της πόλης, υπό τη διεύθυνση του «ορεξάτου» Νίκου Διαμαντή, προσφέρει πλέον στο κοινό του τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση HD, μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις όπερας παγκοσμίως.

Ο «Τριστάνος και Ιζόλδη» ήταν η πρώτη και οι εντυπώσεις, που μου άφησε ήταν εξαιρετικές. Στη σκηνή του θεάτρου, η οποία είναι από τις ελάχιστες, που σώζεται ως  δείγμα της εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη, αντήχησαν οι εξαιρετικές φωνές των Ninna Stemme και Stuart Skelton, οι οποίοι ερμήνευσαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του σπουδαίου αυτού έργου του Wagner.

Η παράσταση διήρκησε σχεδόν 5 ώρες, αλλά πιστέψτε με, χωρίς να είμαι ειδήμων της όπερας, απήλαυσα το εξαιρετικό αυτό έργο, τα σύγχρονης οπτικής σκηνικά και εφέ και βέβαια τις ερμηνείες όλων των τραγουδιστών.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει ένας τραγουδιστής της όπερας το ρόλο του ενώ τραγουδάει και συγχρόνως εξαιρετικά απαιτητικό σε βαθμό που πολλές φορές σε συνεχόμενες παραστάσεις υπάρχουν παραπάνω από ένας τραγουδιστές για τον ίδιο ρόλο, που εναλλάσσονται.

Οι υπότιτλοι ήτανσε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) και στα διαλείμματα προβάλλονταν επίσης συνεντεύξεις με τους συντελεστές.

Εν ολίγοις το θέαμα ήταν απολαυστικό και σίγουρα μου άνοιξε την όρεξη και για τις επόμενες προβολές, δέκα στο σύνολο τους, τους μήνες, που ακολουθούν. Συγκεκριμένα ο «Ντον Τζοβάννι» θα ακολουθήσει στις 22 Οκτωβρίου.

Τελικά το κοινό του Πειραιά είναι και του λιμανιού, αλλά και της όπερας!!!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ