Μάγεψε η «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου

Παράσταση- σταθμός για τη σύγχρονη εκδοχή της αρχαίας τραγωδίας απ’ το ΚΘΒΕ

*Θα ακολουθήσει περιοδεία

Μια μεγαλειώδης γιορτή αισθήσεων και συναντήσεων, τεχνών κι ανθρώπων, συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό που χθες βράδυ βρέθηκε στο Θέατρο Δάσους, επιβραβεύοντας με το παρατεταμένο του χειροκρότημα την πρώτη μεγάλη θεατρική έξοδο του ΚΘΒΕ, για το φετινό καλοκαίρι.

Στην «Ελένη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, θεατές, κριτικοί, ηθοποιοί και συντελεστές, βίωσαν, τηρώντας απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα, τη χαρά της ελευθερίας έκφρασης και δημιουργίας, συνθήκη που είχε λείψει πολύ.

Οι πολύπειροι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου εμψύχωσαν κορυφαία τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Συνοδεία ζωντανής ορχήστρας και ενός Χορού- αποκάλυψη, συμπαρέσυραν τους θεατές σε ένα νοητό ταξίδι απ’ τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Σπάρτη και την Τροία κι απ’ την Αίγυπτο, ως την Επίδαυρο όπου θέατρο συνεπάγεται αγωγή ψυχής και ίαση ταυτόχρονα.

Αριστοτεχνική η συνομιλία του σκηνοθέτη με τον συγγραφέα επί σκηνής έφερε όλα τα είδη θεάτρου σε αρμονική συνύπαρξη και από χθες αποτελεί ήδη ηχηρή αναφορά στη σύγχρονη μελέτη του αρχαίου λόγου.

Οι ερμηνείες που υποστηρίχθηκαν από πρωτότυπα σκηνικά, εξαιρετικά κοστούμια, εύστοχη μουσική, δημιουργώντας μια ευχάριστη συνθήκη, κωμωδίας μέσα στο δράμα, ανέδειξαν στο έπακρο το βαθύτερο αντιπολεμικό μήνυμα του έργου.

Η παράσταση που καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες, συνεχίζει στο θέατρο Δάσους απόψε και αύριο (08 και 09/07). Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021) θα παρουσιαστεί στις 06, 07 και 08 Αυγούστου ενώ το κοινό θα τη συναντήσει και σε άλλες σημαντικές διοργανώσεις πολιτισμού της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στην αγγλική γλώσσα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Προηγούμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Αύγουστος"
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη με την Αλεξάνδρα Βουτζουράκη