Άτλας της δεκαετίας του 2000

Αρχείο Παίχτηκε από 10/05/2024 έως 26/05/2024
στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Διάρκεια: 145 ΛΕΠΤΑ (ΜΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ)
Σύλληψη: Παντελής Φλατσούσης
Κείμενο: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου – Ιωάννα Λιούτσια – Παντελής Φλατσούσης
Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Ιωάννα Λιούτσια
Σκηνοθέτης: Παντελής Φλατσούσης
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική σύνθεση: Παιδί Τραύμα
Χορογραφία: Θεανώ Ξυδιά
Κίνηση: Θεανώ Ξυδιά
Ερμηνεύουν: Λένα Δροσάκη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Κριθάρας, Στεφανία Ζώρα, Αναστάσης Γεωργούλας
Μουσικοί επί σκηνής:
Παιδίι Τραύμα, Emi Path (keyboards)
Στην παράσταση συμμετέχει η Sci Fi River

Περιγραφή

Αθήνα 2004, 11η Σεπτεμβρίου, Euro 2004, κατάρρευση Lehman Brothers, Eurovision 2005, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, παγκόσμια οικονομική κρίση, μετρό, τσουνάμι........
Θυμόμαστε πώς ήταν ο κόσμος πριν από αυτά;
Τι συνέβη; Πού βρισκόμαστε; Προς τα πού πηγαίνουμε;

Περισσότερα

Η δεκαετία του 2000, που μάλλον ξεκινάει με το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001, αποτελεί την δεκαετία που συνυπάρχουν δύο ιστορικά παραδείγματα: είναι η εποχή που επιβιώνουν υποσχέσεις οικουμενικής ειρήνης, αλλά και εποχή νέων τύπων τρομοκρατίας και πολέμων, νέων ατομικών και συλλογικών φόβων. Και κυρίως η δεκαετία αυτή είναι ταυτόχρονα  εποχή της αφθονίας, αλλά και η ματαίωσή αυτής της υπόσχεσης.

Η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά φιλοξενεί …ένα μεγάλο show: τον ''Άτλαντα της δεκαετίας του 2000'', τη νέα παράσταση του Παντελή Φλατσούση. Μία παράσταση που με τη συνθήκη του show και με εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας, live video, ζωντανή μουσική και μία εξαιρετική ομάδα ηθοποιών επιχειρεί να ξαναθυμηθεί τα χρόνια της δεκαετίας του 2000 και να δώσει μαζί με το κοινό απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Video design  & editing – γραφιστική επιμέλεια - trailer: Μάριος Γαμπιεράκης & Χρυσούλα Κοροβέση

Βοηθός σκηνοθέτη: Gelly Pedefu

Β' Bοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μαρία Παπαιωάννου

Βοηθός Σχεδιάστριας Φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Επικοινωνία για την παράσταση: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Φωτογράφηση & Βιντεοσκόπηση Προωθητικού Υλικού: Σταύρος Χαμπάκης

Οργάνωση παραγωγής: InScene Productions

Mία συμπαραγωγή του Δημοτικού Θέατρου Πειραιά με την Spectrum AMKE

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

*Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από το βιβλίο Το τέλος των ψευδαισθήσεων του Andreas Reckwitz,πρόλογος-επιμέλεια: Γιώργος Μπιθυμήτρης , μτφρ. Ευαγγελία Τομπορη, εκδ. Αλεξάνδρεια, 2023.

Φωτογραφίες

Βίντεο

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παράσταση που ξεκινάει με προοπτικές - ευρηματική η ιδέα του reality show - όμως στην πορεία χωλαίνει αφού οι αποσπασματικές αφηγήσεις και η μεγάλη διάρκεια δεν συνεισφέρουν σε κάποιου είδους πλοκή και το ύφος θυμίζει ντοκιμαντέρ. Οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η ζωντανή μουσική επένδυση από τον ταλαντούχο "Παιδί τραύμα". Ευχαριστούμε την Θεατρομανια για τις προσκλήσεις !

 2. Πρόκειται για μια παράσταση που διεξάγεται υπό τη μορφή ενός reality show, όπου τέσσερις διαγωνιζόμενοι καλούνται να αφηγηθούν ιστορίες που σημάδεψαν τη δεκαετία του 2000. Το όλο σκηνικό διαδραματίζεται στο "Σπίτι της Ακαδημίας της Ιστορίας" και παρουσιάζεται ως ο "μεγάλος τελικός", θυμίζοντας τα δημοφιλή reality τηλεπαιχνίδια εκείνης της εποχής. Με τη χρήση τεχνολογίας, ζωντανής μουσικής κι ενός δυνατού καστ ηθοποιών, η παράσταση μας ταξιδεύει με σατιρική διάθεση, στα πιο σημαντικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα των 00's και ως θεατές και γνώστες πλέον της πρόσφατης ιστορίας μας, αντιλαμβανόμαστε πώς οι προσδοκίες μας για έναν κόσμο ειρηνικό, οικονομικά εύρωστο και φιλελεύθερο τελικά διαψεύσθηκαν.

  Μια εξαιρετική παράσταση που απευθύνεται στον θεατή που δεν αρκείται στο να ψυχαγωγηθεί, αλλά να στοχαστεί πάνω στην προσωπική του αντίληψη αυτής της δεκαετίας.

  Ευχαριστώ την Θεατρομανία για την πρόσκληση!

 3. Υπέροχο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το εύρημα του reality show δεν πρόσφερε πολλά για μένα και η μεγάλη διάρκεια της παράστασης κούραζε. Οι συντελεστές -ηθοποιοί και μουσικοί- ήταν πολύ καλοί και οι μικρές ιστορίες/αναδρομή στη δεκαετία του 2000 πολύ ενδιαφέρουσες. Ευχαριστούμε!

 4. Μια εξαιρετική παράσταση που μας ταξίδεψε στην δεκαετία του 2000 και μας έκανε να θυμηθούμε πολλά σημαντικά γεγονότα- σταθμούς που σημάδεψαν την ζωή μας.
  Η σκηνοθεσία ήταν ευρηματική και με την μορφή του live video και της ζωντανής μουσικής κατάφερε να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και να το διατηρήσει αμείωτο μέχρι τέλους.
  Μου άρεσε πολύ που όλα αυτά τα σημαντικά γεγονότα μας δόθηκαν υπό την λαμπερή και ευχάριστη νότα ενός show.
  Όλοι οι ηθοποιοί είχαν πάθος, ρυθμό, ζωντάνια, κίνηση και περίσσιο υποκριτικό ταλέντο. Σε αυτό βέβαια σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε και η καταπληκτική ζωντανή μουσική που πλαισίωνε το έργο.
  Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και δροσερή παράσταση που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη.
  Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!
  Ευχαριστούμε θεατρομάνια για την ευχάριστη βραδιά που μας προσέφερες στο εξαίρετο Δημοτικό θέατρο Πειραιά!