Δύσκολες μέρες - Δύσκολες νύχτες

Αρχείο Παίχτηκε από 25/12/2021 έως 02/01/2022
στο Ιδιόμελο
Σκηνοθέτης: Μανώλης Γιούργος
Σκηνογραφία: Μανώλης Γιούργος
Μουσική: Μανώλης Γιούργος (μουσική)
Ερμηνεύουν: Μανώλης Γιούργος, Γιάννης Παπαθύμνιος

Περιγραφή

Η παράσταση «Δύσκολες μέρες - Δύσκολες νύχτες», ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποτελεί μια ενιαία σύνθεση του πρώτου και του τελευταίου μονολόγου του: «Αυτός και το παντελόνι του» (1957) και «Οι δύσκολες νύχτες του κύριου Θωμά» (2005).

Περισσότερα

Δύο άντρες μονολογούν στις άκρες μιας πεντηκονταετίας. Συζητούν και συγκρούονται άλλοτε με τον εαυτό τους, άλλοτε με πρόσωπα που απουσιάζουν σωματικά, αλλά είναι τόσο «παρόντα» που τους κάνουν να σπαράζουν και να παραληρούν. Καλούν  τη Γυναίκα με όλα της τα ονόματα, με όλα τα πρόσωπα που μπορεί να έχει η απουσία της, από το νανούρισμα, το ερωτικό σκίρτημα, τη μητρική φροντίδα, μέχρι και τον πόνο του χωρισμού, είτε γιατί έτσι συμβαίνει στη ζωή, είτε γιατί έτσι αποφασίζει το αδιανόητο, ο Θάνατος.

Η αρχή και το τέλος της πεντηκονταετίας 1950-2000 οριοθετούν τη μετάβαση από τα μεταπολεμικά κουρέλια στο εκσυγχρονιστικό κουστούμι.  Ενώ η Ελλάδα έχει γίνει «αγνώριστη», ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, από τις σπουδαίες πνευματικές προσωπικότητες μιας ολόκληρης εποχής, ανασύρει ό, τι έχει περισωθεί στη συνείδηση των Νεοελλήνων από αυτήν την άναρχη αλλά και τόσο σαρωτική «ανάπτυξη».

Φωτογραφίες