F*ck Strindberg ή αλλιώς Οι Δανειστές

Αρχείο Παίχτηκε από 19/05/2022 έως 22/05/2022
στο Μονή Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη)
Διάρκεια: 80΄ λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Κείμενο: Αυγ. Στρίντμπεργκ
Μετάφραση: Elio Pearlman
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης
Σκηνογραφία: Γιάννης Κατρανίτσας
Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου – Ανδρονίκη Τσαγκαράκου
Μουσική: Ευριπίδης Μπέκος (Πρωτότυπη μουσική και ηχητικός σχεδιασμός)
Ερμηνεύουν: (με αλφαβητική σειρά) Γιώργης Βασιλόπουλος (Γκούσταβ, Θέκλα), Αντώνης Κυριακάκης (Άντολφ, Θέκλα)

Περιγραφή

Το Κρατικό Θέατρο φιλοξενεί στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών την φετινή παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου «F*ck Strindberg» βασισμένη στο έργο «Οι Δανειστές» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Νικόλαου Μπαλαμώτη, από την Πέμπτη 19 έως την Κυριακή 22 Μαΐου.

Περισσότερα

To Kρατικό Θέατρο «+ PLUS» είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της έναρξης συνεργασίας με διαφορετικούς Καλλιτεχνικούς φορείς και Οργανισμούς.

Εξωστρέφεια, αλληλεπίδραση και συνεργασία είναι οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας που εγκαινιάζεται με την πρόσκληση του Θεσσαλικού Θεάτρου, του πρώτου Περιφερειακού θεάτρου της χώρας.

Η Πειραματική Σκηνή του Θ.Θ., από τον Μάρτιο του 2018 που εγκαινιάσθηκε, έθεσε στόχο την εξοικείωση με τις σύγχρονες τάσεις της Διεθνούς θεατρικής σκηνής και την διεύρυνση των ορίων της σκηνικής γλώσσας σε θέματα φόρμας και περιεχομένου. Η παράσταση «F*ck Strindberg», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα από τις 24 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου 2022, εντάσσεται στον αναστοχασμό της κλασικής δραματουργίας, του Στρίντμπεργκ στην περίπτωσή μας, μέσα από την οπτική γωνία του σύγχρονου οικολογικού φεμινισμού που διερευνά τις έμφυλες ταυτότητες. Το κίνημα #metoo έδειξε την αναγκαιότητα αυτού του προβληματισμού.

«Οι Δανειστές», έργο του 1888, είναι ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ μιας γυναίκας και δύο αντρών, όπου οι τρεις χαρακτήρες αναλώνονται σε έναν αγώνα επικράτησης και εξόντωσης. Στο έργο παρακολουθούμε τις σχέσεις τους και την προσπάθεια επικράτησης και κυριαρχίας του ενός πάνω στον άλλο. Ορατή γίνεται σε κάθε περίπτωση η άποψη του συγγραφέα σχετικά με την κατωτερότητα των γυναικών.

*Κατάλληλο για άνω των 17 ετών

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο μισογυνισμός που συναντάμε έντονα στους Δανειστές είναι μια θεματική που απασχολούσε τον Στρίντμπεργκ. Δεν μπορούμε βέβαια να είμαστε σίγουροι, για το πλαίσιο που διαμόρφωσε αυτή τη στάση του. Ωστόσο είναι εμφανής η αντιφατική απεικόνιση των γυναικών στη δραματουργία του, άλλοτε ως «μούσες» και άλλοτε ως τέρατα και καταστροφικές δυνάμεις! Είναι γενικά παραδεκτό από την κριτική, ότι ήταν μισογύνης και αντίθετος στο κίνημα του φεμινισμού. Οι γυναίκες κατά την άποψη του δεν ήταν ικανές για τίποτα καθώς ο μοναδικός τους προορισμός ήταν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στην παράσταση δύο άντρες αναλαμβάνουν και τους αντρικούς αλλά και τον μοναδικό γυναικείο χαρακτήρα της Θέκλας. Πρόκειται για μια σύλληψη του σκηνοθέτη μέσω της οποίας καταρρίπτονται τα στερεότυπα και οι κοινωνικοί ρόλοι. Κεντρικός άξονας της παράστασης είναι ο σχολιασμός των αντιφάσεων των ιδεών του Στρίντμπεργκ σχετικά με το γυναικείο φύλο και την κατωτερότητα του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παράσταση χρησιμοποιεί ατόφιο το κείμενο του συγγραφέα και ο σκηνοθέτης φωτίζει σκηνικά και σχολιάζει τα σκοτάδια της πατριαρχίας.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζένη Μαράβα

Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης

Ήχος – Φώτα – Live εικόνα: Μάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας

Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση

Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Νίκος Ανδριανόπουλος

Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηαντωνίου

Τρέιλερ: Δημήτρης Βάλλας Life of Film production

Επεξεργασία live εικόνας: Βαγγέλης Αντωνόπουλος

Αφίσα – Πρόγραμμα: Μουτζούρα

*Οι σκηνές του ΚΘΒΕ λειτουργούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Φωτογραφίες