Football // No time for losers

Αρχείο Παίχτηκε από 26/01/2023 έως 06/04/2023
στο Faust
Διάρκεια: 70'
Κείμενο: βασισμένο στο έργο Football του Θανάση Τριαρίδη
Δραματουργική επεξεργασία: Δέσπω Πύρτσιου, Αλεξάνδρα Σταμούλη
Σκηνοθέτης: Δέσπω Πύρτσιου
Σκηνογραφία: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου
Κοστούμια: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου
Φωτισμοί: Εμμανουέλα Κρίσιλια
Ερμηνεύουν: Αλεξάνδρα Σταμούλη

Περιγραφή

Tο θρυλικό «FOOTBALL» του Θανάση Τριαρίδη, μια σκληρή ματωμένη κωμωδία, η οποία ανεβαίνει πάντα με επιτυχία, παρουσιάζεται σε μια έμφυλη ανάγνωση σκηνοθετημένο και παιγμένο μόνο από γυναίκες. Σε δραματουργική επεξεργασία της Δέσπως Πύρτσιου και της Αλεξάνδρας Σταμούλη και με την προσθήκη του υπότιτλου «No time for losers» για 11 μοναδικές παραστάσεις στο Faust.

Περισσότερα

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η νεαρή ηθοποιός, Αλεξάνδρα Σταμούλη, που για την ερμηνεία της τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού στα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022, έχοντας προηγουμένως αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.

Η διαδρομή για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στο Faust, με την Δέσπω Πύρτσιου να σκηνοθετεί για πρώτη φορά, ξεκίνησε για την Αλεξάνδρα Σταμούλη το 2020, ως διπλωματική στο μάθημα της υποκριτικής στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος ο συγγραφέας παρακολουθώντας το βίντεο της διπλωματικής (Ιούλιος 2021) παρότρυνε την ομάδα να ανεβάσει την παράσταση σε κάποιο θέατρο. Η αρχή έγινε στο θέατρο Άβατον της Αθήνας, σε μια συγκλονιστική πρεμιέρα κι έπειτα ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αμαλία. Στη συνέχεια η παράσταση ανέβηκε με επιτυχία και στην Λάρισα, με αποτέλεσμα να γυρίσει ξανά στην Αθήνα και το Faust. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν το ανέβασμα στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ του θεάτρου Εμπρός, ενώ το τελευταίο ανέβασμα φιλοξενήθηκε από το θέατρο Φαργκάνη.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:

"...Κάνουμε την πληγή μας μια ιστορία με αρχή μέση και τέλος, την αφηγούμαστε και την αφήνουμε πίσω μας. Όπως όλες τις ιστορίες..."

Ποια η σχέση του ποδοσφαίρου με τον Καντάφι, την Μαρία Αντουανέτα κι έναν Ινδιάνο του 1500 μ.Χ.; Ξέρει κανείς πού και πώς και πότε πέθανε ένας παίκτης - θρύλος; Τι εννοεί ο Freddie Mercury όταν τραγουδάει "No time for losers";

Η Φ. αναποδογυρίζει την ιστορία της ανθρωπότητας μέσ' από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, φέρνοντάς μας ενώπιον των ευθυνών μας, σε έναν μονόλογο για την πορεία του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.”

Φωτισμοί / Βοηθός σκηνοθέτιδας: Εμμανουέλα Κρίσιλια

Πρωτότυπη μουσική: Νείλος Καραγιάννης

Σχεδιασμός αφίσας: Νικόδημος Τριαρίδης

Trailer / Φωτογραφίες: Χρύσα Γούτου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Γιώτα Δημητριάδη

Φωτογραφίες

Βίντεο

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Διαδραστικός μονόλογος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αιχμηρό κείμενο που προκαλεί στοχασμό. Η ηθοποιός σίγουρα πολύ ταλαντούχα και υπομονετική με το άκρως κακό κοινό της παράστασης! Είναι κρίμα που υπήρχαν 2-3 άτομα στο κοινό που δεν έδειχναν καθόλου σεβασμό και σχολίαζαν ότι άσχετο τους ερχόταν!

  2. Πραγματικά μοναδική ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια, μια αναμέτρηση με τη λερναία ύδρα του μονολόγου στα ίσια. Κείμενο νατρεπτικό, παιχνιδιάρικο, ειλικρινές, με διάθεση αναστοχασμού και αναθεωρητισμού, μας προτρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και ίσως και να τον σπάσουμε. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε ποδοσφαιρόφιλους και μη, είναι μαι παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.