Μανδραγόρας

Αρχείο Παίχτηκε από 23/11/2021 έως 04/01/2022
στο Αθηναΐς
Διάρκεια: 80
Συγγραφέας: Νικολό Μακιαβέλι
Απόδοση: Ρέινα Σ.Εσκενάζυ
Σκηνοθέτης: Ρέινα Σ.Εσκενάζυ
Σκηνογραφία: Λαμπρινή Καρδαρά 
Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά 
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική σύνθεση: Τάσος Καρακατσάνης
Ερμηνεύουν: Αρης Λεμπεσόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Νικορέστης Χανιωτάκης, Λουκία Πιστιόλα, Φιόνα Γεωργιάδη, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος και Ευάγγελος Σαμιώτης

Περιγραφή

Με ένα πολύ σημαντικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας εγκαινιάζεται το εκ νέου άνοιγμα του Θεάτρου ΑΘΗΝΑΪΣ από την OLYMPIA CULTURE, σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ: τον πολύσημο και ελάχιστα παιγμένο στην Ελλάδα ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ, του Νικολό Μακιαβέλι.

Περισσότερα

Το έργο γράφτηκε το 1518, πέντε χρόνια μετά τον ΗΓΕΜΟΝΑ, όταν ο Μακιαβέλι ζούσε εξόριστος και την σκέψη του επηρέαζαν οι συζητήσεις με μια ομάδα ουμανιστών. Ανάμεσα στον ΗΓΕΜΟΝΑ και την ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, φαίνεται παράξενο για αυτόν τον δραστήριο σε θέματα εξουσίας άνδρα το να συγγράψει μια θεατρική κωμωδία. Εδώ λοιπόν κρύβεται η ιδιαιτερότητα του έργου, που είναι βαθύτατα πολιτικό και κρύβει πίσω από την σάτιρα, την φθορά και την ανεντιμότητα της καθεστηκυίας τάξης, της Εκκλησίας και των δημόσιων λειτουργών και την πτώση των ηθικών και πολιτικών αρχών. Ταυτόχρονα όμως, είναι μια χαρούμενη κωμωδία, γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές, όπου τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται. Με παντοδύναμα όπλα του το χιούμορ και την σάτιρα, ο Μακιαβέλι θέλησε με τον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα και τα κακώς επόμενα της εποχής του, εκθέτοντας στην δημόσια κριτική τον «σκοπό που αγιάζει τα μέσα»

Η πλοκή του ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ

Η Λουκρητία είναι η πιο όμορφη γυναίκα της Φλωρεντίας και ταυτόχρονα συνετή, σοφή, σεμνή, ώριμη και ικανότατη στην διαχείριση της περιουσίας του συζύγου της Νικία, ενός πλούσιου νομοδιδάσκαλου, ηλικιωμένου και εύπιστου, που δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί με την νεαρή γυναίκα του.

Ο Καλλίμαχος, ένας επαγγελματίας κομπιναδόρος, αποφασίζει να κατακτήσει την Λουκρητία και βρίσκει βοήθεια στο πρόσωπο ενός δαιμόνιου υπηρέτη. Μια απίστευτη πλεκτάνη στήνεται όταν στην ιστορία ανακατεύονται επίσης ένας επίορκος καθολικός ιερέας και μια αχαλίνωτη και ραδιούργα πεθερά. Όλοι τους προσπαθούν να παγιδεύσουν την όμορφη Λουκρητία και να πείσουν τον σύζυγό της, να την οδηγήσει μόνος του στο κρεβάτι του εραστή της.

Πρόκειται για ιστορία που όμως μεγάλο βάθος, πολλές αλληγορίες και αντιστοιχίες του χτες με το σήμερα. Μια ωραία κωμωδία και ταυτόχρονα ένα έργο με ενδιαφέροντες συμβολισμούς.

Την παραγωγή οργανώνει με μεράκι η εταιρία OLYMPIA CULTURE που δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στον χώρο του Πολιτισμού και που επέλεξε αυτό το έργο με σεβασμό και με την πεποίθηση ότι έχει πολλά να πει για το σήμερα. Και το αύριο.

Φωτογραφίες

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπέροχη παράσταση με καταπληκτικές ερμηνείες με αυτή του Νικορέστη Χανιωτάκη να ξεχωρίζει. Μία παράσταση που πρέπει να την δουν όλοι. Η σκηνοθεσία της Ρέινα Εσκενάζυ απογείωσε τη μαγεία του κειμένου. Μπραβο σε όλους!

  2. Ευχαριστώ πολύ για τις προσκλήσεις! Εξαιρετική παράσταση! Σεβάστηκαν το κείμενο και μέσα σπαρταριστές ερμηνείες και την εύστοχη σκηνοθεσία πέρασαν τα επίκαιρα μηνύματα του έργου! Πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους του θεάτρου για την ευγένεια τους και την άμεση εξυπηρέτηση!