Ο Σκοτεινός κόσμος της κυρίας Άνκα

Αρχείο Παίχτηκε από 10/12/2022 έως 12/03/2023
στο Εσωθέατρο
Συγγραφέας: Ιόν Λ. Καρατζιάλε
Διασκευή: Τάσος Προύσαλης
Σκηνοθέτης: Τάσος Προύσαλης
Σκηνογραφία: Αντώνης Ξαγοράρης
Κοστούμια: Λίτσα Τρωϊάνου
Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος
Μουσική: Ναταλία Τζήμα (επιμέλεια)
Ερμηνεύουν: Μέλανι Μαρχάινε, Τάσος Προύσαλης, Γιάννης Δεμάρης, Θάνος Παπαθανάσης, Φλωρεντία Νταή

Περιγραφή

«Ο Σκοτεινός κόσμος της κυρίας Άνκα» ονομάζεται η νέα θεατρική παραγωγή του ΕσωΘεάτρου, διασκευή του έργου ‘Napaste’ του σημαντικού Ρουμάνου θεατρικού συγγραφέα Ιόν Λουκά Καρατζιάλε.

Περισσότερα

Η κυρία Άνκα με διλήμματα, εσωτερικές συγκρούσεις κι ένοχα μυστικά είναι η φιγούρα που δεσπόζει σ’ ένα απομακρυσμένο πανδοχείο όπου άνδρες απόντες, παρόντες και αιφνιδίως εμφανιζόμενοι γίνονται αιτία κι αφορμή για να σκοτεινιάσει ακόμα περισσότερο ο μέσα κόσμος της.

Ζωγραφ. σκηνικού: Στράτος Σαραντίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Φλωρεντία Νταή

Καλλιτ. επιμέλεια εντύπων: Γιώργος Γεωργιάδης

Ορισμένα επιπλέον στοιχεία:

Στον «Σκοτεινό Κόσμο της Κυρίας Άνκα», παρακολουθούμε ττην διαδρομή ενός εγκλήματος. Η μακροχρόνια προσμονή για εκδίκηση και δικαίωση, θα οδηγήσει στον δράστη και τελικά στην τιμωρία του; Το ψυχολογικό αυτό δράμα του Καρατζιάλε με τη ‘νουάρ’ ατμόσφαιρα, συγκρίνεται συχνά από κριτικούς με το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Fyodor Dostoyevsky και τη «Δύναμη του Σκοταδιού» του Tolstoy.

Ο συγγραφέας:

Ο Ιόν Λούκα Καρατζιάλε γεννήθηκε το 1852 στην τότε Βλαχία από οικογένεια ελληνικής καταγωγής. Θεωρείται ο εθνικός συγγραφέας της Ρουμανίας καθώς υπηρέτησε σχεδόν όλα τα είδη γραπτού λόγου, γράφοντας θέατρο, μυθιστορήματα, ποίηση, κριτικές ενώ υπήρξε και συγγραφέας, πολιτικός σχολιαστής αλλά και πολιτικός ο ίδιος. Τα θεατρικά του έργα αποτελούν τον κορμό του ρεπερτορίου των θεάτρων της χώρας του. Έγραψε κυρίως κωμωδίες («Ένα χαμένο γράμμα», «Ο κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση», «Τα αποκριάτικα αστεία» κά) και ένα μόνο δράμα, το Napaste, το οποίο υπό τον τίτλο ο ‘Σκοτεινός Κόσμος της Κυρίας Άνκα’ παρουσιάζεται φέτος στο Εσωθέατρο. Είναι η δεύτερη μόλις φορά που παρουσιάζεται το συγκεκριμένο έργο στην Ελλάδα, ύστερα από το πρώτο ανέβασμά του το 1933.

Φωτογραφίες