Rebel

Αρχείο Παίχτηκε από 17/02/2023 έως 17/02/2023
στο Φάμπρικα - Τεχνοχώρος
Σύλληψη: Naïma Baraka
Κείμενο: Naïma Baraka
Σκηνοθέτης: Karolina Spaić
Ερμηνεύουν: Naïma Baraka

Περιγραφή

Ο Τεχνοχώρος Φάμπρικα παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ολλανδική ομάδα ZID Theater και την παράσταση Rebel.

Περισσότερα

ZID THEATER (Ολλανδία)

Είναι μαχήτρια, ντίβα ή ονειροπόλα; Ή είναι όλα σε ένα;

Πρόκειται για μια σόλο παράσταση της Naïma Baraka, σε σκηνοθεσία της Karolina Spaić, που αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας kickboxer, παρασέρνοντάς μας στα κίνητρα και στις δυνάμεις μιας σύγχρονης γυναίκας. Σε αυτή την γεμάτη ενέργεια και συναίσθημα παράσταση, η ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με τους περιορισμούς του περίγυρού της, της κουλτούρας και των προσδοκιών τους. Το Rebel είναι μια ιστορία για το να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου, την ανθεκτικότητα και την εμπιστοσύνη και αποτελεί έμπνευση για όλους, ειδικά για τις γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν τον αυθεντικό δρόμο τους. Η Naïma Baraka χρησιμοποιεί το kickboxing ως μεταφορά για μια προσωπική διαδικασία πτώσης και ανύψωσης, αλλά και εύρεσης της προσωπικής δύναμής μας.

 

Naïma Baraka

Η Naïma είναι performer, kickboxer, butoh χορεύτρια και αστική αφηγήτρια. Ασχολείται από μικρή με το θέατρο, με πολυετή εκπαίδευση στο χώρο του σωματικού θεάτρου. Η αγάπη της για τη μικτή πολεμική τέχνη την οδήγησε στο kickboxing, όπου εκπαιδεύτηκε για περισσότερο από μια δεκαετία, πριν γίνει και η ίδια μία έμπειρη εκπαιδεύτρια. Στη σόλο performance της, το Rebel, ενώνει τον κόσμο του θεάτρου και του kickboxing. Η Naïma είναι performer στο ZID THEATER από το 2017 σε διάφορες παραστάσεις. Έχει τη δική της οργάνωση BARAKA EMPOWERMENT, όπου εργάζεται διεπιστημονικά, συνδυάζοντας χορό, κίνηση, θέατρο, kickboxing και εκπαίδευση. Στόχος των δραστηριοτήτων είναι η τόνωση της δημιουργικότητας και της αυτοενδυνάμωσης.

 

Karolina Spaic

Η Karolina είναι σκηνοθέτης θεάτρου και διευθύντρια του ZID TheatreCity Art and Performance Center, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Αφού σπούδασε κλασικό μπαλέτο και λογοτεχνία στη γενέτειρά της Βελιγράδι (Σερβία), αποφοίτησε από το Διεθνές Τμήμα Θεάτρου στο HKU της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Το 2001 ίδρυσε το ZID Theatre και έχει κάνει δεκάδες παραγωγές που έχουν παιχτεί στην Ολλανδία και στο εξωτερικό. Μέσω της εξειδίκευσής της στη Διεθνή Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας (ISTA), με επικεφαλής τον Eugenio Barbara, ανέπτυξε το πάθος της για το συνδυασμό δυτικών και μη δυτικών μορφών τέχνης. Το 2020 τιμήθηκε με το Βασιλικό Βραβείο και χρίστηκε Ιππότης στο Τάγμα του Oranje-Nassau.

 

ZID THEATER – CITY ART & PERFORMANCE CENTER

Το ZID THEATER είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Πραγματοποιεί το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ ExploreZ, διεπιστημονικές παραστάσεις και οργανώνει έργα μαζί με επαγγελματίες της τέχνης, ταλέντα της πόλης και πολίτες. Το έργο του ZID είναι βαθιά ριζωμένο στη δυναμική της μεγαλούπολης και μετατρέπει τα τρέχοντα θέματα σε σύγχρονες παραστάσεις. Στις παραστάσεις του, διηγείται νέες ιστορίες που δημιουργούνται μέσα από τη συλλογική δημιουργία, τον αυτοσχεδιασμό, τη σωματική άσκηση και την αφήγηση. Η Karolina Spaic, σκηνοθέτης θεάτρου ηγείται του ZID εδώ και 30 χρόνια.

Το ZID δραστηριοποιείται σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και έχει περιοδεύσει σε Ευρώπη, Αφρική, Νότια Αμερική, ΗΠΑ, Ρωσία και Μέση Ανατολή. Έχει λάβει διάφορα βραβεία, όπως το «Βασιλικό Βραβείο «Μήλο του Πορτοκαλιού» (2011) και το «Χρυσό Καλειδοσκόπιο» (2018) από το Ταμείο Πολιτιστικής Συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες για το ZID THEATER: http://www.zidtheater.nl/en

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ FABRICA ATHENS ΜΕ ΤΟ ZID THEATER

Οι δύο ομάδες γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στη διεθνή συνάντηση Territorios Teatrales Transitables (TTT) 2022 - 4th. International meeting on theory and practice of the performing arts, που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 στη Μαδρίτη, από το Residui Teatro. Το TTT ήταν μια ιστορική συνάντηση, καθώς ήταν η πρώτη φορά μετά το 1972 που συγκεντρώθηκαν τόσες πολλές ομάδες του Τρίτου θεάτρου (νέες και ιστορικές) από όλο τον κόσμο, σε ανοιχτό διάλογο μεταξύ τους και με το κοινό. Επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Eugenio Barba, ο οποίος είχε οργανώσει τη πρώτη συνάντηση ομάδων του Τρίτου θεάτρου το 1972. Η θεματική της συνάντησης ήταν "Balance and perspectives of group theater" και είχε σκοπό να φέρει κοντά τοπικούς και διεθνείς καλλιτέχνες, αλλά και να δημιουργηθεί μια άμεση επικοινωνία αυτών με το κοινό.

Γλώσσα: Αγγλικά

Φωτογραφίες