Σιλάχ

Αρχείο Παίχτηκε από 10/11/2021 έως 30/12/2021
στο Vault
Διάρκεια: 90' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Μάκης Κατσανέας
Απόδοση: Μάκης Κατσανέας - Κλεοπάτρα Σβανά
Σκηνοθέτης: Φανή Παρλή
Σκηνογραφία: Μαριέλλα Νικολάου
Κοστούμια: Μαριέλλα Νικολάου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Μουσική σύνθεση: Μορφέας Δημήτρης Σπανός
Κίνηση: Φανή Παρλή
Ερμηνεύουν: Μάκης Κατσανέας, Φανή Παρλή και Θανάσης Παγώνας

Περιγραφή

Η Light on Stage παρουσιάζει για 3η συνεχή χρονιά, με μια διακοπή λόγω Covid, το πρωτότυπο νεοελληνικό έργο του Μάκη Κατσανέα “Σιλάχ”, το οποίο κάνει πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου και θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00, σε σκηνοθεσία Φανής Παρλή, με τους Θανάση Παγώνα, Φανή Παρλή και Μάκη Κατσανέα. 

Περισσότερα

Το έργο “Σιλάχ” γράφτηκε το 2018 και αμέσως ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι τις χρονιές 2018-2019 και 2019-2020 με τους ίδιους ηθοποιούς. Την ίδια περίοδο εκδόθηκε και το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο από τις εκδόσεις Black Rows, το οποίο βρίσκεται τώρα στην 2η έκδοσή του.  

Ο ερωτικός δεσμός μια νεαρής κοπέλας με έναν άνδρα άλλης εθνικότητας έρχεται αντιμέτωπος με ρατσιστικές αντιλήψεις και την προκατάληψη στο θεατρικό έργο "Σιλάχ" του Μάκη Κατσανέα.

Ο έρωτας δεν κοιτάει εθνικότητα… Ο Σιλάχ είναι ένας νέος από το Ιράκ, ο οποίος έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και έχει πάει σε ελληνικό σχολείο. Αγαπάει τον ελληνικό πολιτισμό και τη χώρα μας και εργάζεται ως υδραυλικός. Η σπασμένη βρύση της Ελένης είναι η αφορμή για την γνωριμία τους. Τι γίνεται, όμως, όταν ο αστυνομικός πατέρας της Ελένης μαθαίνει πως η κόρη του διατηρεί δεσμό μ’ έναν άντρα άλλης εθνικότητας;

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το έργο αποτελεί εύρημα σπάνιας σύγχρονης ελληνικής λαϊκής γραφής από τον Μάκη Κατσανέα, ενώ ασχολείται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο με το αντιρατσιστικό κίνημα και το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα που είναι τόσο καίριο και φλέγον στις μέρες μας και ειδικά στη χώρα μας, καταδεικνύοντας την προκατάληψη και την ρατσιστική αντίληψη που βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας, μέσα στο σπίτι μιας ελληνικής οικογένειας. Χωρίς να θέλει να είναι διδακτικό ή επικριτικό, διαπερνά έμμεσα και με χιουμοριστικό τρόπο μέσα από την καθημερινή ζωή ενός ελληνικού νοικοκυριού και εντοπίζει το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ δύο γενεών, της παλαιότερης και της νεότερης, όσον αφορά στο ζήτημα της έλευσης και διαμονής στη χώρα μας μεταναστών και προσφύγων. Και όλος αυτός ο διχασμός έρχεται να «δέσει» με τον πιο γλυκό τρόπο μέσα από έναν έρωτα μεταξύ μιας Ελληνίδας και ενός πολιτικού πρόσφυγα. Βαθιά στοχαστικό έργο, μας καλεί να σκεφτούμε τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες και, αντίστοιχα, πώς εκείνοι συμπεριφέρονται και νιώθουν στη χώρα μας, ζώντας ως "ξένοι".”

Φανή Παρλή

 

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων 

Φωτογραφίες: Γιώργος Αργύρης 

Teaser παράστασης: 120 FPS/ Stelios & Anisa

Αφίσα παράστασης: Cult Pics/Vag & Helena

Επιμέλεια προγράμματος/βιβλίου: Εκδόσεις Black Rows

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Νταίζη Λεμπέση

Βοηθός Παραγωγής: Κωνσταντίνα Γκίζη

Παραγωγή: Light On Stage A.M.K.E.

Social media :

FB page : Light On Stage 

Instagram: @light_on_stage_

Email: [email protected]

*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

*Κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά από αυτόν). Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.

Φωτογραφίες

Βίντεο

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η παράσταση ακυρώθηκε για την ημέρα που είχα την πρόσκληση. Παρόλα αυτά, εγώ πήρα τηλέφωνο στο θέατρο και μίλησα με ένα κύριο ο οποίος μου είπε ότι μπορώ να μεταφέρω την πρόσκληση για την Τετάρτη 15/12. Οπότε θα δούμε πως θα πάει αυτό.