Στη σκιά σπασμένων αγαλμάτων

Διάρκεια: 70'
Κείμενο: Κοραής Δαμάτης (συνθεση κειμένου)
Δραματουργική επεξεργασία: Κοραής Δαμάτης
Σκηνογραφία: Παύλος Ιωάννου
Κοστούμια: Παύλος Ιωάννου
Φωτισμοί: Κατερίνα Σαλταούρα
Ερμηνεύουν: (με σειρά εμφάνισης) Πηνελόπη Κουτσιουρούμπα, Πέγκη Δέλγκα, Ειρήνη Αποστόλου, Νένη Ζάππα, Δώρα Μαυρομάτη, Μαρία Αμανατίδη, Γιώργος Μπίρμπας, Βάσω Γρεντζέλου, Απόστολος Κυπραίος, Πέπη Αλεξανδρίδου, Μαρία Μεθενίτη, Δημήτρης Στάνκοβιτς, Κέλλη Δημητρίου, Μαρτασώ Τσότρα, Γιώργος Λημναίος
Παίζουν μουσική: Μαρτασώ Τσότρα (Βιολί)

Περιγραφή

Ένας απ’ τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, γράφει, και ολοκληρώνει, από το 1956 έως το 1974, (1978 προστίθεται και η Φαίδρα) δεκαεπτά δραματικούς μονολόγους, δίνοντας τον γενικό τίτλο Τέταρτη Διάσταση.

Περισσότερα

Ο Γιάννης Ρίτσος, μέσα από πρόσωπα μυθικά, γράφοντας την δική του μυθολογία, μας μιλάει για τον σύγχρονό του κόσμο. Και οι δεκαεπτά μονόλογοι εικονογραφούν σπαράγματα της ρωμιοσύνης, τους αγώνες, τις συγκρούσεις και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία σαράντα χρόνια πριν την μεταπολίτευση του 1974.

Μισοθαμμένα κιονόκρανα κι αγάλματα από πηλό, χαμένοι ήρωες σε ασβεστωμένα σπίτια, εμφανίζονται και εξαφανίζονται κατά βούληση. Ελεύθεροι απ’ τον Χρόνο, επιστρέφουν σε έναν ρημαγμένο οίκο, σε μια ρημαγμένη χώρα, επιστέφουν απ’ τη Λήθη. Η Περσεφόνη, ο Ορέστης και η Ιφιγένεια, η Ηλέκτρα και ο Αγαμέμνονας, η Ελένη, η Φαίδρα, η Ισμήνη, ο Αίαντας, ο Νεοπτόλεμος… όλοι οι πρώην γυρίζουν πίσω για να βρεθούν αυτήν την τελευταία αυγουστιάτικη νύχτα στην μεγάλη τραπεζαρία ενός παλιού αρχοντικού, να κοιτάξουν πρώτα ο ένας τον άλλον κι ύστερα εμάς, για να μας πουν αυτά που δεν μας είπαν όσο ζούσαν, να περπατήσουν ανάμεσά μας, και να μας ησυχάσουν.

Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Φωτογραφίες