Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα

Αρχείο Παίχτηκε από 11/10/2019 έως 10/01/2020
στο Από Κοινού

2ος χρόνος παραστάσεων
Συγγραφέας: Παναγιώτης Μέντης
Σκηνοθέτης: Αγγελική Ξένου
Σκηνογραφία: Κώστας Βελινόπουλος
Ερμηνεύουν: Ελένη Γερασιμίδου

Περιγραφή

Κατόπιν αυξημένης ζήτησης και πολλών αιτημάτων του θεατρόφιλου κοινού η παράσταση "Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα" θα επαναληφθεί εκτάκτως αυτή την Παρασκευή 10/1 στις 21:00 !

Περισσότερα

Όταν στην ιστορία σου, σαν έθνος, ράτσα, μονάδα, DNA, έχει γράψει η μετανάστευση, η φυγή, ο ξεριζωμός, τότε η ευχή, η λαχτάρα, ο αγώνας για ένα λιμάνι, ένα καταφύγιο, ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι σου, γίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα το όνειρο και ο στόχος, χωρίς να νοιάζεσαι για το μάταιο ή το σκλάβωμα για την απόκτησή τους.

Στην ιστορία που κρύβει το ''Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα'', τρεις γενιές καταθέτουν τις οικονομίες και την λαχτάρα για να κτιστεί. Πόλεμοι και ανακατατάξεις και ανταλλαγές πληθυσμών, θα φέρουν την πρώτη γενιά στις προσφυγικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια για μια καλύτερη ζωή θα οδηγήσουν τους απογόνους της στην κατάθεση κόπων και οικονομιών για να στηθεί ένα νοικοκυριό που θα τους δίνει την ασφάλεια μιας ιδιοκτησίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μα οι συνθήκες που φέρνει απροειδοποίητα η ζωή θα φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την επανάληψη της φυγής. Θα κτιστεί το «Ανάκτορο» της λαχτάρας τους, μα δεν θα υπάρχει ποτέ ο χρόνος να το χαρούνε ξέγνοιαστοι. Να περπατήσουν στα δωμάτιά του, να απολαύσουν τη βεράντα του.

Η τελευταία βασίλισσά του, η «Ελληνογερμανίδα» για τους περίοικους, κυρία Αγάπη, - που γράφτηκε για την Ελένη Γερασιμίδου -, με γέλιο και με κατανόηση ακόμα και μπροστά στα δύσκολα, μας ξεναγεί στο μικρό παλάτι της, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα στην ιστορία μιας πόλης και μια χώρας, που τι παράξενο, τα μυστικά τους κρύβονται μέσα στις κάμαρες και τα ντουλάπια ενός σπιτιού με όλα τα κομφόρ και την ηχώ μιας «μοναξιάς». Το ''Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα'' είναι ο λαβύρινθος της ζωής της κυρίας Αγάπης, και καθώς ψάχνει την έξοδο, συνειδητοποιεί πως η ελευθερία της απαιτεί την  κατεδάφισή του.

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Τοκμάκη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λυκουρέζος
Αφίσα: Ελένη Κανιώτη

Φωτογραφίες

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρακολούθησα την παράσταση μετά από παραχώρηση της κυρίας Αγγελικής Σπανού., την οποία και ευχαριστώ πολύ και ήταν μια πιστή αναπαράσταση της ελληνικής πραγματικότητας . Η ερμηνεία της κυρίας Γερασιμίδου εξαιρετική και η συμπεριφορά όλων στο θέατρο πολύ φιλική. Ευχαριστούμε πολύ για τις προσκλήσεις που μας δινετε.

  2. Μια υπεροχα λιτη παρασταση. Με απλοτητα, ευκρινεια, ισορροπια και αμεσοτητα, η κα Γερασιμιδου υπηρετησε ενα τοσο ανθρωπινο και τιμιο κειμενο καιμια πολυ αποτελεσματικη σκηνοθεσια. Δεν χρειαζοταν τιποτα περισσοτερο και τιποτα λιγοτερο για να περασουν ο λογος και τα συναισθηματα στο κοινο.

  3. Ανθρώπινο και κατανοητό κείμενο που μας δείχνει τη ματαιότητα αυτών για τα οποία μπορεί να πασχίζουμε όλη μας τη ζωή με την κα Γερασιμίδου αρκετά καλή σε γενικές γραμμές, αν και όχι από τις καλύτερες ερμηνείες της. Σήμερα ήταν και η επίσημη πρεμιέρα. Ευχαριστώ Θεατρομάνια.