Το Ξύπνημα της Άνοιξης

Αρχείο Παίχτηκε από 11/11/2022 έως 25/12/2022
στο Nous (Νους) - Creative space
Διάρκεια: 85’ χωρίς διάλειμμα
Κείμενο: Φρανκ Βέντεκιντ
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Σκηνοθέτης: Κώστα Παπακωνσταντίνου
Σκηνογραφία: Βίκυ Πάντζιου , Κωνσταντίνος Παυλίδης
Κοστούμια: Βίκυ Πάντζιου , Κωνσταντίνος Παυλίδης
Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη
Μουσική: Νίκος Ζουρνής
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα
Ερμηνεύουν: Ελωρίς Αλπανίδου, Βαγγέλης Ζάπας, Ελένη Κούστα, Λυκούργος Μπάδρας, Άρης Μπαταγιάννης, Ιλεάνα Παπαγιάννη, Έλενα Σταύρου

Περιγραφή

Τη θεατρική σεζόν 2022 – 23, η Ελληνική Εταιρεία Παραγωγής Θεάτρου «Από τα έγκατα της Γης» παρουσιάζει το έργο του Φρανκ Βέντεκιντ, σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου στο νεοσύστατο Θέατρο Noūs.

Περισσότερα

Όταν το 1891 ο Φρανκ Βέντεκιντ έγραψε το Ξύπνημα της Άνοιξης συνειδητά θέλησε να ταράξει τα ήρεμα νερά της βικτωριανής Ευρώπης. Στη δύση του 19ου αιώνα η εμφάνιση της ψυχανάλυσης, η φεμινιστική επανάσταση, η εξάπλωση του σοσιαλισμού, οι εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές διαμάχες που θα οδηγήσουν σε δύο δεκαετίες στο ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου διαμορφώνουν ένα νέο κόσμο πιο προκλητικό, πιο γρήγορο, πιο δυναμικό. Ο Βέντεκιντ παρατηρεί, κρίνει και αποκαλύπτει με επώδυνη ειλικρίνεια στο κοινό πως η άγνοια, η αδυναμία κατανόησης ή η αδιαφορία των ενηλίκων για τον εφηβικό ψυχικό κόσμο αφήνει τους νέους να αναρωτιούνται, να εξερευνούν, να απελπίζονται ή να βρίσκουν εν τέλει κάποιο μονοπάτι μόνοι τους. Ο αυνανισμός, η ομοφυλοφιλία, ο βιασμός, η έκτρωση, η αυτοκτονία, η πορνεία, η παιδική κακοποίηση, θέματα που κυριαρχούν στη ζωή και τη σκέψη των εφήβων ηρώων του δράματος, του έδωσαν τον τίτλο ενός από τα προκλητικότερα έργα της Γερμανικής δραματουργίας και προκάλεσαν την απαγόρευση του σε πολλές χώρες. Σήμερα, σε μια εποχή εξίσου ταραγμένη και ρευστή, οι νέοι βιώνουν παρόμοιες προκλήσεις και προβληματισμούς για το σώμα τους, τη σεξουαλική τους ταυτότητα, τη σχέση τους με τους ενηλίκους, τη θρησκεία, την εκπαίδευση κι έτσι το Ξύπνημα της Άνοιξης παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, επώδυνο και προκλητικό.

Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Τωράκη

Φωτογραφία, σχεδιασμός αφίσας , γραφιστικά: Κωνσταντίνος Παυλίδης

Promo trailer: Κωνσταντίνος Παυλίδης

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού

Παραγωγή: «Από τα έγκατα της Γης»

Φωτογραφίες

Βίντεο

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με πολλή χαρά και συγκίνηση παρακολούθησα την παράσταση. Οι ηθοποιοί, πάρα το νεαρό της ηλικίας τους, ήταν εκπληκτικοί. Το έργο, παρότι γραμμένο σε άλλη εποχή, έμοιαζε λες και ήταν σύγχρονο. Συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη κύριο Παπακωνσταντίνου και σε όλους τους συντελεστές. Ευχαριστώ θεατρομάνια!

  2. Δυνατό κείμενο που θίγει πολλά θέματα ταμπού (ίσως πάρα πολλά θέματα, για να χωρέσουν σε ένα έργο). Φτωχό σκηνικό, αλλά πολύ ωραία κίνηση (αν και λίγο υπερβολική σε κάποια σημεία). Άρτιοι ηθοποιοί, σε σημείο που να μην καταλαβαίνουμε εάν πρόκειται πραγματικά για εφήβους, ή ενήλικες φτασμένους ηθοποιούς που υποδύονται τους εφήβους. Γενικά, η όλη παράσταση έβγαζε αυτόν τον ενθουσιασμό (αλλά και την υπερβολή) του εφήβου. Ευχαριστούμε πολύ!