Συνέντευξη με την ηθοποιό Σάρα Τοσκάνο για την παράσταση «Θα βγω από τ’ αυγό»

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Πόσο εύκολο είναι να αποσπάσετε την προσοχή ενός μωρού από τη μαμά του για 45 λεπτά;
H παράστασή μας έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μαγνητίζει την προσοχή του μωρού για όλη τη διάρκεια της παράστασης. Έχει πολλά οπτικά ερεθίσματα, όπως μάσκες, υφάσματα, χρώματα, πούπουλα, μεγάλα αντικείμενα και σαπουνόφουσκες. Καθόλη τη διάρκεια της παράστασης έχουμε ζωντανή μουσική που συνοδεύει τη δράση. Φυσικά ο στόχος δεν είναι να αποσπάσουμε την προσοχή του μωρού από τη μαμά ή τον μπαμπά αλλά όλη η οικογένεια μαζί να απολαύσει την παράσταση. Οι γονείς είναι σύμμαχοί μας. Κρατάνε τα μωρά στην αγκαλιά τους, τραγουδάνε μαζί μας, κουνιούνται στο ρυθμό. Όταν το μωρό βλέπει τον γονιό να περνάει καλά χαλαρώνει και περνάει και αυτό καλά.

 Οι ηθοποιοί σε τέτοιου είδους παραστάσεις χρειάζεται να έχουν γνώσεις παιδαγωγού;
Στην ομάδα “Anumati”έχουμε παιδαγωγικές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία σε θέματα παραστάσεων και ψυχαγωγίας παιδιών. Αυτό μας βοήθησε πολύ στην δημιουργία της παράστασης γιατί γνωρίζαμε τα στάδια ανάπτυξης των μωρών αλλά και γενικά το πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο σε αυτή την ηλικία. Τα σκηνικά φτιάχτηκαν με βάση τα χρώματα που τα μωρά βλέπουν καλύτερα και η σκηνή στήθηκε έτσι ώστε να είμαστε πολύ κοντά τους καθότι σε αυτή την ηλικία τα μωρά δεν μπορούν μακριά. Το δύσκολο με τα μωρά είναι να βρεις την χρυσή τομή ανάμεσα στην επανάληψη πραγμάτων που χρειάζονται και την ποικιλία που θέλουν.

Τα μωρά αντιδρούν περισσότερο σε οπτικά ερεθίσματα ή πιστεύετε ότι κατανοούν και το λόγο σε αυτό το πρώιμο ηλικιακό στάδιο;
Τα οπτικά ερεθίσματα είναι πολύ σημαντικά και εν μέρει για αυτό τα μωρά παρακολουθούν προσηλωμένα την παράσταση. Ισχύει ότι σε αυτές τις ηλικίες δεν παρακολουθούν την ιστορία και αλλά καταλαβαίνουν τα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτή. Για αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα θεατρικό έργο με ιστορία. Όπως ακριβώς θα φτιάχναμε και για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι ώστε τα μωρά να έρθουν σε επαφή με συναισθήματα όπως η χαρά, η έκπληξη, ο έρωτας, η απογοήτευση. Τώρα όσον αναφορά στον λόγο το έργο μας έχει μόνο μια λέξη. Τη λέξη «κοίτα».

 Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι όλες γυναίκες. Είναι τυχαία αυτή η επιλογή;
Δημιουργήσαμε την ομάδα με βάση τα ενδιαφέροντά μας και την επιθυμία μας να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό και μαγικό για τα μωρά και τους γονείς τους. Έτυχε να είμαστε όλες γυναίκες αλλά σίγουρα στο μέλλον θα θέλαμε να προσθέσουμε και κάποιον άντρα στην ομάδα.

Ποια είναι τα οφέλη του γονιού που παρακολουθεί μαζί με το μωρό του την παράσταση;
Στην παράστασή μας δεν θέλουμε οι γονείς να πάνε τα μωρά τους στο θέατρο. Θέλουμε οι γονείς να πάνε μαζί με τα παιδιά τους στο θέατρο. Είναι μια μικρή διαφορά αλλά ταυτόχρονα και τεράστια. Η παράστασή μας θέλουμε να είναι μια εμπειρία που οι γονείς μοιράζονται με το μωρό τους. Μια ανάμνηση που φτιάχνουν. Οι γονείς επίσης πολλες φορές βλέπουν μια άλλη πτυχή του μωρού τους που δεν έχουν συνηθίσει. Ξαφνιάζονται με τις αντιδράσεις του. Και ακόμα πιο πολύ ξαφνιάζονται που για 45 λεπτά δεν παραπονιέται και απλά παρακολουθεί.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ