Συνέντευξη με την Λιούμπα Κριβοχίζα για την παράσταση "Λυσσασμένη μπαλαρίνα"

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πλατής

Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση

Η παράσταση περιγράφει την ιστορία μιας μπαλαρίνας που όλη της την ζωή ονειρευόταν να λάβει έναν μεγάλο ρόλο. Για να το πετύχει αυτό έκανε ορισμένες επιλογές και θυσίες. Εμείς ως κοινό θα έχουμε την ευκαιρία να τις κρίνουμε. Για να φτάσει κανείς όμως κάπου, εκτός από προσπάθεια απαιτείται και λίγη τύχη, καθώς και ταλέντο. Το εάν η ηρωίδα μας διαθέτει αυτά τα στοιχεία, θα το μάθουμε ως κοινό παρακολουθώντας την παράσταση. Πέραν αυτού, η παράσταση εκφράζει επίσης τις ανησυχίες και τις δυσκόλευες όλων των καλλιτεχνών κάθε υπο-κλάδου.

 Πώς ανακαλύψατε το έργο;

Το έργο αυτό ήταν μέρος μιας ταινίας ενός ρώσου σκηνοθέτη, που ήταν επίσης και συγγραφέας. Παρακολουθώντας τη σχετική ταινία, μου άρεσε πολύ ένα κομμάτι της και αποφάσισα να το μεταφράσω στα ελληνικά. Μου πήρε όμως πάρα πολύ καιρό μέχρι να φτάσω να το «φέρω» στη σκηνή.

 Τι σας γοητεύει στον ρόλο σας;

Η ηρωίδα μου έχει χαράξει έναν δικό της δρόμο. Και παρόλο που τα γεγονότα και οι άνθρωποι γύρω της λένε πως ο δρόμος αυτός είναι λάθος, αυτή επιμένει και δεν αλλάζει τις απόψεις της. Και ενώ οι επιλογές αυτές μπερδεύουν και στεναχωρούν, αν κανείς συνεχίσει να παρακολουθεί, εμφανίζεται σιγά σιγά ένα συναίσθημα, κάτι σαν μια μελαγχολική γοητεία: Τουλάχιστον αυτή προσπάθησε για τα όνειρά της. Και αυτή προσπάθεια δεν μπορεί παρά συγκινήσει.

 Πέρσι κάνατε μόνο μια παράσταση λόγω των μέτρων. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κοινού;

Πέρσι ήταν πολύ  δύσκολη περίοδος. Προσπαθήσαμε τόσο πολύ για αυτή την παράσταση και τελικά λογω των μέτρων είχαμε την ευκαιρία για μονο εμφάνιση. Παρόλο αυτά, είχαμε τα ευχάριστα της θετικής ανταπόκρισης του κοινού όσον αφορά το θέμα και την όλη παρουσίαση. Αυτό μας έδωσε θάρρος και κουράγιο για να κάνουμε υπομονή μέχρι να ανοίξουν ξανά τα θέατρα. Και τελικά η στιγμή αυτή έφτασε!

 Επόμενα επαγγελματικά σχέδια

Έχω κάποια σχεδία για μια καινούρια παράσταση, που θα έχει να κάνει με κάποια ζητήματα που αποχαλούν την κοινωνία αυτή την περίοδο. Άπλα λόγο της πανδημίας φοβάμαι να κάνω κάποια μακρόχρονα σχεδία. Θα προχωρήσω βλέποντας και κάνοντας.

Πληροφορίες για την παράσταση: εδώ

Προηγούμενο άρθροΈνα νέο μονοπάτι της θεατρικής τέχνης στο Demidov Studio Athens
Επόμενο άρθροΜαθήματα Υποκριτικής με τον Κώστα Παπακωνσταντίνου