Πειραιάς Artport

Σχετικά

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT

Το Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει την καλλιτεχνική περίοδο 2021–2022 µε το διακαλλιτεχνικο πρόγραµµα ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT. Ταυτόχρονα δηµιουργεί µια νέα κοιτίδα πολιτισµού στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, στην καρδιά του λιµανιού, δίπλα στα καράβια που έρχονται και φεύγουν καθηµερινά.

Με ένα πολυπρισµατικό κύκλο δράσεων που περιλαµβάνει θέατρο, χορό, εικαστικά και κινηµατογράφο, πραγµατοποιεί τον στόχο του ο Σεπτέµβριοç να γίνει ο µήναç που ο Πειραιάç θα αφήνει το δικό

του στίγµα στα πολιτιστικά δρώµενα τηç χώραç, ωç πύλη πολιτισµού για την τέχνη του σήµερα και τουç προβληµατισµούç του τώρα.

Το ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT ανοίγει τιç πύλεç του από τιç 9 Σεπτεµβρίου έωç τιç 3 Οκτωβρίου 2021 µε τη συνεργασία του Οργανισµού Λιµένοç Πειραιά και παρουσιάζει µια παράσταση θεάτρου – ντοκιµαντέρ εµπνευσµένη από την απουσία, τη συντροφικότητα και το βλέµµα τηç "γυναίκαç του ναυτικού", έξι νέα πρωτότυπα έργα επιχορηγούµενων οµάδων χορού, δύο σηµαντικούç εικαστικούç καλλιτέχνεç από το εξωτερικό, το Διεθνέç Φεστιβάλ Κινηµατογράφου τηç Αθήναç Νύχτεç Πρεµιέραç σε ένα προφεστιβαλικό event και µια ταινία – έκπληξη σε πρώτη πανελλήνια προβολή.

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

Tα ταξίδια τηç Πηνελόπηç τηç Μάρθαç Μπουζιούρη

Θέατρο ντοκιµαντέρ

Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ Πύλη E2

24, 25, 26, 29, 30/09 και 1, 2, 3/10 στιç 20:30

Πόσα και πόσα δεν έχουν γραφτεί, ειπωθεί, τραγουδηθεί, για τιç ζωέç και τιç περιπέτειεç των ναυτικών. Όµωç αυτήν εδώ την ιστορία θα την πουν Εκείνεç. Τρειç ηρωίδεç διαφορετικών γενεών και καταβολών, πλαισιωµένεç από έναν χορό γυναικών, καταλαµβάνουν ένα µέχρι πρότινοç άβατο – σύµβολο τηç ανδρικήç κυριαρχίαç: το λιµάνι.

Από εκεί θα "σαλπάρουν" για το δικό τουç ταξίδι. ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 10 €

 

 

 

Γιάννης Καλαβριανός

Αίμα στο αίμα

Μια περιπατητική παράσταση-εγκατάσταση

Πέτρινη Αποθήκη Ο.Λ.Π.

Προπώληση εισιτηρίων :  https://www.ticketservices.gr/event/giannis-kalavrianos-aima-sto-aima-peirais-artport/?lang=el

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει στο πλαίσιο του ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT ΙΙ, την περιπατητική παράσταση – εγκατάσταση Αίμα στο αίμα σε σύλληψη και σκηνοθεσία: Γιάννη Καλαβριανού στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ.

Πρεμιέρα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Διάρκεια παραστάσεων έως Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

 «Εμείς είμαστε το δικαστήριο»

Οι πράξεις αυτοδικίας αποτέλεσαν από την αρχαιότητα ατομικό τρόπο αναζήτησης της δικαίωσης, παρακάμπτοντας τον Νόμο. Η παράσταση επιλέγει περιστατικά από την ειδησεογραφία, το δημοτικό τραγούδι και τη λογοτεχνία και οι θεατές περιηγούνται ελεύθερα και για όσο διάστημα επιθυμούν στην Πέτρινη Αποθήκη Ο.Λ.Π. Από τα εγκλήματα τιμής, τις βεντέτες, μέχρι τα λιντσαρίσματα και τις βιτριολίστριες, το ζήτημα της αυτοδικίας επανέρχεται συνεχώς και με διαφορετικές μορφές. Ο εικαστικά διαμορφωμένος χώρος, τα video, οι φωτογραφίες, τα πρωτοσέλιδα, οι φωτισμοί, οι τέσσερις ηθοποιοί και ο μουσικός, δημιουργούν μία εγκατάσταση αφιερωμένη στις πράξεις εκδίκησης χωρίς προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Δραματουργία:Γιάννης Καλαβριανός

Εικαστικές εγκαταστάσεις-Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Μαρία Καραθάνου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική σύνθεση-Ηλεκτρική κιθάρα: Νικήτας Κίσσονας

Συνεργάτης Θεατρολόγος-συλλογή υλικού: Βάνια Παπανικολάου

Βίντεο: Φώτης Φωτόπουλος

Φωτογραφίες: ΕλίναΓιουνανλή

Ηθοποιοί: Γιάννης Βαρβαρέσος, Αλεξία Μπεζίκη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κέλλυ Παπαδοπούλου,

Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Παπαδοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου: Μαργαρίτα Τζαννέτου

Τιμή εισιτηρίου: 8€

Η είσοδος των θεατών ΠΕΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ  (Λιμάνι Πειραιά - ΠΥΛΗ Ε2) θα πραγματοποιείται σε γκρουπ:

21.00. είσοδος πρώτου γκρουπ έως 25 θεατές

21.20 είσοδος δεύτερου γκρουπ έως 25 θεατές

21.40 είσοδος τρίτου γκρουπ έως 25 θεατές

Προτεινόμενη διάρκεια παραμονής 1 ώρα

 

 

ΧΟΡΟΣ

Qualia τηç Ηρώç Αποστολέλλη

Φουαγιέ ΔΘΠ

13/9 – 16/9 στιç 21:00

Μια σύνθεση για τέσσεριç ερµηνευτέç – δύο χορεύτριεç και δύο µουσικούç του µπαρόκ – µια σοπράνο και ένα λαουτίστα. Έναç διάλογοç τεσσάρων ερµηνευτών πάνω σε αυτό που αντιλαµβανόµαστε στην τέχνη ωç µπαρόκ: Οι έννοιεç του δέουç, του παράδοξου, τηç ρευστότηταç τηç µορφήç και τηç δραµατικότηταç.

Swell τηç Ελισάβετ Πλιακοστάθη

Σκηνή Ωµέγα

18/9 – 20/9 στιç 20:00

Όπωç το κύµα, δύο σώµατα, βρίσκονται στον ίδιο χώρο κάτω

από παρόµοιεç συνθήκεç και αναζητούν εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία δηµιουργούν σταθερότητα. Χωρίç βιασύνη, τα σώµατα µετατοπίζονται από ένα σηµείο σε ένα άλλο, διασταυρώνονται

και εν τέλει αποµακρύνονται µεταξύ τουç. Έτσι άραγε δεν συµβαίνει στην πραγµατική ζωή ανάµεσα στουç ανθρώπουç;

Απόλλυµι τηç Όλγαç Σπυράκη

Σκηνή Ωµέγα

18/9 – 20/9 στιç 21:00

Η απώλεια ωç φαινόµενο πολιτικό και κοινωνικό που καθιστά την ύπαρξη µαç a priori σε µια συνθήκη ήτταç, σε µια συνθήκη όπου έχουµε απολέσει ακόµα και τον ίδιο µαç τον εαυτό. Η είσοδοç µιαç γυναίκαç στο σπίτι τηç, ενώ έχει µόλιç ενηµερωθεί για µια απώλεια που έχει υποστεί, η άρνηση, ο θυµόç, η διαπραγµάτευση, η θλίψη και η αποδοχή.

Τα έργα Swell και Απόλλυµι παρουσιάζονται µε ενιαίο εισιτήριο.

Manifesto τηç Ιωάνναç Πορτόλου

Φουαγιέ ΔΘΠ

21/9 – 25/9 στιç 21.30

Οι αξίεç, οι πεποιθήσειç, οι λέξειç, που για αιώνεç χαρακτήριζαν

τη γηραιά ήπειρο, µοιάζουν να χάνουν το νόηµά τουç. Τι θα συµβεί αν οι λέξειç επανοηµατοδοτηθούν, ενταγµένεç σε ένα καινούργιο πλαίσιο; Αν εκφωνήσουµε σήµερα τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων, θα ακουστεί σαν µανιφέστο ή σαν επικήδειοç λόγοç;

Holy Purple τηç Ανδρονίκηç Μαραθάκη

Προάυλιοç Χώροç ΔΘΠ

24, 25/9 στιç 22:30
Hiding in holy purple: παράσταση χορού

Ένα πολυπρισµατικό έργο χορού πάνω σε µια κινητή πλατφόρµα 50 m2. Ένα ασταθέç έδαφοç που αλλάζει κλίση ανάλογα µε τη µεταφορά βάρουç των ερµηνευτριών και τιç µετατοπίσειç των σωµάτων. Μια µεταφορά νοηµατική, µια πρόκληση για το τι ορίζουµε ωç συµπαγέç, αδιαµφισβήτητο και ακέραιο: το βάροç µαç και το “βάροç” τηç αντίληψηç µαç για το χορό.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Turning in holy purple – εγκατάσταση

26/9 στιç 17.00–23.00

Πρόσκληση στο κοινό να καταλάβει τον χώρο τηç κινητήç πλατφόρµαç προκειµένου να µοιραστεί για λίγο το ίδιο έδαφοç. Συµµετέχουν δύο θεατέç ανά 20 λεπτά. Η συµµετοχή στην εγκατάσταση είναι ελεύθερη και κατά προτεραιότητα. Θα πρέπει, οι ενδιαφερόµενοι-εç να έχουν προκρατήσει

τη «θέση» τουç µέσω τηç εφαρµογήç event brite: www.eventbrite.com

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ουτοπία του Αντώνη Αντωνόπουλου

Φουαγιέ ΔΘΠ

30/9 – 3/10 στιç 20.00

Μέσω επαναλαµβανόµενων χορευτικών µοτίβων από κλασικά µιούζικαλ και ποπ βίντεο κλιπ, κατόπτρων και αντανακλάσεων, τρειç ερµηνευτέç κατασκευάζουν την προσωπική τουç Ουτοπία, έναν καινούργιο, κοινό, τέλειο κόσµο. Η εικόνα ολοκληρώνεται µε την εισβολή του έξω κόσµου – έναç κόσµοç διψασµένοç να ανήκει. Να κατοικήσει την Ουτοπία.

Η Ουτοπία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του MIRfestival τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2021 και φιλοξενείται στο πλαίσιο του Πειραιάç Artport 2021.

Τιµέç εισιτηρίων για παραστάσειç χορού: 10 € κανονικό και 6 € µειωµένο

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Επιµέλεια: Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα

Το εικαστικό πρόγραµµα συνθέτει ένα διάλογο µεταξύ δύο διακεκριµένων εικαστικών που φαινοµενικά είναι αρκετά διαφορετικοί αλλά που στην πραγµατικότητα είναι “τόσο µακριά αλλά τόσο κοντά.” Ο 70χρονοç Αµερικανόç Andres Serrano, µε καταγωγή από την Ονδούρα και την Κούβα, που έχει εκφράσει την επιθυµία να φωτογραφίσει τουç αστέγουç τηç Ελλάδαç και ο 64χρονοç Βρετανόç John Akomfrah, µε καταγωγή από την Γκάνα, ιδρυτήç το 1982 του Black Audio Film Collective (BAFC) – έναç από τουç λίγουç διεθνείç εικαστικούç που κατόρθωσαν να αποτυπώσουν µε τόσο ποιητικό τρόπο την Ελληνική κρίση – είναι οι εκφραστέç αυτού του διαλόγου.

Παραγωγή: www.outoftheboxintermedia.org

Torture του Andres Serrano

Ατοµική έκθεση

Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ – Πύλη E2

9/9 – 3/10/21

Καθηµερινά 12.00 – 19.00

Η ατοµική έκθεση “Torture” του Andres Serrano του οργανισµού a political https://a-political.org (Galerie Nathalie Obadia Paris/Brussels) διαπραγµατεύεται την ιστορία των βασανιστηρίων. Η πράξη τηç πρόκλησηç έντονου σωµατικού ή ψυχολογικού πόνου από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο, είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία του ίδιου του κόσµου.

Εκδήλωση εγκαινίων: Παρασκεύη 17 Σεπτεµβρίου 2021 στιç 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

"The Airport" του John Akomfrah

Κεντρική Σκηνή ΔΘΠ

16/9 – 25/9/21

Πρόκειται για µια βιντεοεγκατάσταση τριών ταινιών που έχει συλληφθεί ωç έναç διαλογισµόç για την ιστορία τηç Ελλάδαç και την πρόσφατη οικονοµική τηç κρίση. Το έργο εστιάζει στο τοπίο τηç Νότιαç Ελλάδαç και στο εγκαταλελειµµένο πρώην αεροδρόµιο του Ελληνικού που µετασχηµατίζεται.

Ώρεç προβολών: 12.00, 17,00 και 19.00 /Διάρκεια προβολήç: 50΄ Αριθµόç θεατών: 15 άτοµα ανά προβολή

Εγκαίνια: Πέµπτη 16 Σεπτεµβρίου 2021 στιç 21:00 Κράτηση θέσεων: ticketservice.gr

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
17–18 & 26/9

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το 27ο Διεθνέç Φεστιβάλ Κινηµατογράφου τηç Αθήναç Νύχτεç Πρεµιέραç πιάνει λιµάνι.

Υπαίθριεç προβολέç στο χώρο έξω από την Πέτρινη Αποθήκη του Οργανισµού Λιµένοç Πειραιά. Το παρελθόν συναντά το παρόν µε δύο προφεστιβαλικέç, διπλέç, open air προβολέç τεσσάρων εµβληµατικών ταινιών που πραγµατοποίησαν την πανελλήνια πρεµιέρα τουç σε προηγούµενεç διοργανώσειç του ΔΦΚ τηç Αθήναç Νύχτεç Πρεµιέραç, διατρέχονταç έτσι τα 26 χρόνια ιστορίαç του.

17/9

Οι Γέφυρεç του Μάντισον του Κλιντ Ίστγουντ, στιç 20:30 Τελετή Έναρξηç (1995)

3 υποψηφιότητεç για Όσκαρ

Γύρνα Πίσω του Πέδρο Αλµοδόβαρ, στιç 22:30 Τελετή Έναρξηç (2006)

Βραβείο Σεναρίου και Καλύτερηç Γυναικείαç Ερµηνείαç

18/9

Ιστορίεç για Αγρίουç του Ντάµιαν Σιφρόν, στιç 20:30 Τελετή Έναρξηç (2014)

BAFTA Ξενόγλωσσηç Ταινίαç

Παράσιτα του Μπονγκ Τζουν-χο, στιç 22:30 Τελετή Έναρξηç (2019)

Χρυσόç Φοίνικαç και Όσκαρ Καλύτερηç Ταινίαç

26/9

Κεντρική Σκηνή ΔΘΠ στιç 21:00

Στο κτίριο-κόσµηµα του Δηµοτικού Θεάτρου Πειραιά φιλοξενούµε µια πολυαναµενόµενη πρώτη πανελλήνια προβολή ταινίαç από το φετινό πρόγραµµα του 27ου Διεθνούç Φεστιβάλ Κινηµατογράφου τηç Αθήναç Νύχτεç Πρεµιέραç.

Η είσοδοç θα πραγµατοποιείται µόνο µε ονοµαστικά ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ, τα οποία θα προµηθεύονται ΔΩΡΕΑΝ µε ηλεκτρονική προκράτηση, στο aoaff.gr.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάç, 185 35 www.dithepi.gr

Ταµείο: 210 4143310

Αγορά εισιτηρίων: ticketservices.gr

Πρόσβαση στην Πέτρινη Αποθήκη – Πύλη 2 από τον Τερµατικό Σταθµό του ΗΣΑΠ –Πειραιά µπορεί να πραγµατοποιηθεί ωç εξήç:

Λεωφορεία του ΟΛΠ σταθµεύουν µέσα στο λιµάνι απέναντι από τον ηλεκτρικό Σταθµό – Στάση προορισµού: Δεξαµενέç ή Πολυκατοικίεç

Δηµόσια συγκοινωνία από Σταθµό ΗΣΑΠ Πειραιά

703 – 859 – 420 (στάση Δεξαµενέç – 8’ µε τα πόδια έωç Πύλη 2

Με αυτοκίνητο, είσοδο από Πύλη 2 µε κατεύθυνση δεξιά προç Πύλη 1

DITHEPI.GR


6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωραία δουλειά από τον Γιάννη Καλαβριανό και τις ηθοποιούς. Εξαιρετική ιδέα να παρουσιαστεί σε εναλλακτικό χώρο (πέτρινη αποθήκη Ο.Λ.Π.)...Μπράβο και για τη ζωντανή μουσική. Το echo μάλλον δεν βοήθησε, δεν διακρίνονται καθαρά όλοι οι στίχοι. Ευχαριστώ για τις προσκλήσεις