1534

Ρόουζ

Αρχείο Παίχτηκε από 13/01/2020 έως 09/01/2020
στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Διάρκεια: 120' με διάλειμμα
Συγγραφέας: Martin Sherman
Μετάφραση: Μιμή Ντενίση
Σκηνοθέτης: Νίκος Καραγέωργος
Σκηνογραφία: Δημήτρης Δήμας
Φωτισμοί: Νίκος Καραγέωργος
Μουσική: Νίκος Σπηλιώτης
Ερμηνεύουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Περιγραφή

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη επιστρέφει στην Αθήνα για να ερμηνεύσει την Ρόουζ, την επιζήσασα Εβραία του Martin Sherman. Μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου.

Περισσότερα

Η Ρόουζ κατάφερε να επιβιώσει– είναι μια επιζήσασα Εβραία. Η αξιόλογη ζωή της άρχισε σ' ένα μικρό Ρωσικό χωριό, μεταφέρθηκε σ' ένα γκέτο της Βαρσοβίας, σ' ένα πλοίο με το όνομα «Έξοδος» και τελικά στους δρόμους του Ατλάντικ Σίτυ, των φαραγγιών της Αριζόνα και τις μυρωδάτες νύχτες του Μαϊάμι Μπιτς. Το έργο είναι το πορτραίτο μιας φοβερής γυναίκας και μέσον υπενθύμισης των γεγονότων που στιγμάτισαν τον 20ο αιώνα.

"... Σσίβα στα εβραϊκά σημαίνει το ξενύχτι του νεκρού. Μια γυναίκα γύρω στα ογδόντα, στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές του 21ου, καθισμένη σ' ένα παγκάκι, κάνει Σσίβα σ' ένα πρόσωπο - έκπληξη που δε θα μάθουμε παρά μονάχα στο τέλος του έργου. Και κατά τη διάρκεια αυτής της βραδιάς, θυμάται, άλλοτε με ουσιαστική συγκίνηση κι άλλοτε με φοβερό χιούμορ την πολύπαθη ζωή της, τον ξεριζωμό από την πατρίδα της, τους έρωτές της, την οικογένεια της, τα παιδιά της... την ίδια της τη ζωή.

Θυμάται αυτή και μαζί της εμείς, ως θεατές ,γνωρίζουμε σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας που πέρασαν από πάνω της και, παρ' όλο που τη γονάτισαν, δεν την κατακερμάτισαν, αλλά της χάρισαν ένα μοναδικό κριτήριο κι έναν τρόπο σκέψης για την αξία της ίδιας της ζωής κι εκείνο το αίσθημα της δικαιοσύνης, που χαρακτηρίζει τους σπουδαίους, που ο πόνος τους κάνει «Ανθρώπους» και ο φόβος θαρραλέους απέναντι στις επιταγές μιας μοντέρνας εποχής, που έχει χάσει πια κάθε στόχο και κάθε πρόσημο..."

Νίκος Καραγέωργος

Video: Χρήστος Καρτέρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ευθυμίου

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν έχω λόγια για το πόσο με εντυπωσίασε η κα Μπεμπεδέλη που σε αυτή την ηλικία κατάφερε να βρίσκεται επί δύο συνεχόμενες ώρες πάνω στη σκηνή, μιλώντας αδιάκοπα, χωρίς να κάνει το παραμικρό σαρδάμ και έχοντας όλο το κοινό να κρέμεται από τα χείλη της και τα 120 λεπτά της παράστασης! Ειλικρινά μπράβο! Η παράσταση, παρότι μονόλογος, δεν κουράζει ούτε στο ελάχιστο. Το θέμα πολύ ενδιαφέρον και η παράσταση όχι μονο προβληματίζει αλλά και ψυχαγωγεί. Ειλικρινά, μην την χάσετε!