Το τέρας και εγώ

Αρχείο Παίχτηκε από 15/01/2022 έως 27/03/2022
στο Πρόβα

6ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 110’
Συγγραφέας: Σταμάτης Μαλέλης
Διασκευή: Σωτήρης Τσόγκας, Γιάννης Ζέρβας
Σκηνοθέτης: Σωτήρης Τσόγκας
Κοστούμια: Χαρά Μποτσιβάλη
Μουσική: Νίκος Χαριζάνος
Ερμηνεύουν:

Διανομή
Νίκος: Σωτήρης Τσόγκας
Αριάδνη: Μαίρη Ραζή
Σωτήρης: Κυριάκος Ντούμος
Ελένη: Κοραλία Τσόγκα

Περιγραφή

Για έκτη χρονιά  το μπεστ-σέλερ του Σταμάτη Μαλέλη «Το Τέρας κι Εγώ» ανεβαίνει από 15 Ιανουαρίου στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ» όπου παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία πέντε θεατρικές σεζόν (2015-16, 17,18,19).

Περισσότερα

Η αληθινή ιστορία ενός λαμπρού επαγγελματία που ενώ έχει κατακτήσει την κορυφή της επιτυχίας, ζει για δεκαετίες αγκαλιά με το θάνατο. Ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, που καταγράφει με συνταρακτικές λεπτομέρειες, την μάχη που δίνει ο ήρωας με την κατάθλιψη και τον πανικό, και τον τρόπο που τελικά λυτρώνεται.

"Να βάλεις βόμβες στα θεμέλια του πρέπει, να γίνεις ο πρωταγωνιστής της ζωής σου!"

Το έργο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Τεχνών με το πρώτο βραβείο ΝΙΚΟΣ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ως το καλύτερο έργο  2016-2017. Δόθηκαν πάνω από 400 παραστάσεις στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ» και σε: Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Λάρισα, Τρίπολη, Άργος, Μυτιλήνη, Λουτράκι, δημοτικά θέατρα της Αττικής. Το παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 48.000 θεατές. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ημερίδες σε συνεργασία με το «Όλοι μαζί μπορούμε» και παραστάσεις/συζητήσεις με κορυφαίους ψυχίατρους υπό την προεδρία της κ. Μαλλιώρη.

Λίγα λόγια για το έργο
«Το τέρας κι εγώ» είναι ένα συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, που καταγράφει με συνταρακτικές λεπτομέρειες, την μάχη του ήρωα με την κατάθλιψη και τον πανικό και τον τρόπο που λυτρώνεται. Η μελαγχολία τον χαρακτήριζε από τα παιδικά του χρόνια σε συνδυασμό με το αυταρχικό και καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον γέννησαν την κατάθλιψη, που εκδηλώθηκε έντονα με πανικούς, υπό συνθήκες άγχους και πίεσης στην εργασία του στην τηλεόραση. Κάθε επαφή με την δουλειά του μύριζε θάνατο. Δεν μπορούσε όμως να την παρατήσει. Φέρονταν ενοχικά! Απ’ τη μία γιατί  δεν άντεχε να απογοητεύσει τους γονείς του, που τον ήθελαν επιτυχημένο επαγγελματία και οικογενειάρχη κι απ’ την άλλη γιατί είχε απομακρυνθεί από τους φίλους του, τα όνειρά του, τον πραγματικό του στόχο: ν’ αλλάξει τον κόσμο.

Δεν του άρεσε να είναι αστός και βολεμένος, αλλά ήταν. Ήθελε να αγωνιστεί για ένα καλύτερο αύριο, αλλά δεν το έκανε. Αυτή η αντίφαση τον οδήγησε στο να αισθάνεται ένοχος και οι πανικοί ήταν η αυτοτιμωρία του!

Με την βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής και της ψυχανάλυσης, άρχισε σταδιακά να αλλάζει τη ζωή του. Έμαθε να κοιτάζει κατάματα τον εαυτό του, χωρίς να φοβάται για το θέαμα, που θα αντίκριζε. Έκανε βουτιά στα «σκουπίδια» που είχε μέσα του και αναθεώρησε τη ζωή του. Αντιμετώπισε με θάρρος τις αιτίες, όσο επώδυνες και αν ήταν. Έφερε κοντά το Εγώ με το υποσυνείδητο. Μείωσε τους συμβιβασμούς. Καθάρισε την καμινάδα του μυαλού του όπως λέει και ο Γιάλομ. Έβαλε βόμβες στα θεμέλια του πρέπει. Έγινε ο πρωταγωνιστής της ζωής του. Βγήκε νικητής από έναν αγώνα ζωής και θανάτου. Αυτό που κατάφερε ο ήρωας του έργου μπορούν να το καταφέρουν όλοι, όσοι υποφέρουν από την κατάθλιψη και τον πανικό. Το μήνυμα είναι αισιόδοξο: η αρρώστια αυτή περνάει, γιατρεύεται!
Σωτήρης Τσόγκας 

Εικαστική επμέλεια: Μαίρη Ραζή
Ζωγραφική σκηνικού: Μανώλης Δασκαλάκης
Video art: Παναγιώτης Τσάγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Νεκταρία Χουβαρδά

Στα video της παράστασης εμφανίζονται οι: Σταμάτης Μαλέλης, Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Γιούλη Πεζοπούλου, Κοραλία Τσόγκα, Ειρήνη Αντωνίου, Βανέσσα Αραπάκη. Εκφωνούν ο Μέμος Μπεγνής  και οι μαθητές της Δραματικής Σχολής «Πρόβα» Πάνος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Παντελιάς.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη
Όταν μου πρότεινε πριν από 12 μήνες και - ο Σταμάτης Μαλέλης να μεταφέρω επί σκηνής το βιβλίο του « Το Τέρας κι εγώ», του ζήτησα κάποιο χρόνο για να δω αν γίνεται. Μεσολάβησε η συνεργασία μου με τον Ρόμπ Ρουτζέρο στον «Βιολιστή στη στέγη» και τελικώς ανέλαβα το εγχείρημα, παρ’ ότι μου φαινόταν δύσκολο. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του.

Έχω στο ενεργητικό μου πληθώρα διασκευών ως σκηνοθέτης, ετούτη όμως με προβλημάτισε πολύ. Απεφάσισα εν τέλει να βάλω σε δεύτερη μοίρα τις αναφορές στις επαγγελματικές περιπέτειες του ήρωα και να εστιάσω στο ανθρώπινο δράμα του. Στην μάχη του με την κατάθλιψη και τον πανικό και στον τρόπο που λυτρώνεται. Να φωτίσω τις συνταρακτικές λεπτομέρειες της καθημερινότητας ενός λαμπρού επαγγελματία, που ενώ έχει κατακτήσει την κορυφή της επιτυχίας, ζει για δεκαετίες αγκαλιά με τον θάνατο.

Έτσι προέκυψε ένα ντοκουμέντο, λίαν αποκαλυπτικό, αλλά και με αισιόδοξο μήνυμα: Η αρρώστια αυτή περνάει, γιατρεύεται. Αρκεί να έχει κανείς το θάρρος να πάει σ’ έναν ειδικό και να του πει ό,τι σκέφτεται. Αρκεί να έχει τα κότσια να κάνει βουτιά στα σκουπίδια, που έχει μέσα του και να αναθεωρήσει την ζωή του, όπως λέει ο ήρωας του έργου. Να καθαρίσει την καμινάδα του μυαλού του, όπως λέει ο Γιάλομ. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω τον συνεργάτη μου στην διασκευή Γιάννη Ζέρβα, παλιό μαθητή μου, τώρα νεαρό συνάδελφο και θεατρολόγο ήδη.

Στην σκηνική αφήγηση του έργου αφαίρεσα τους τοπικούς και χρονικούς προσδιορισμούς και έδωσα βάρος στα ψυχολογικά τοπία των χαρακτήρων και στην θυμική αντίληψη του χρόνου. Συνεπικουρούν και ολοκληρώνουν την σκηνοθετική μου γραμμή, τα VIDEO, που προβάλλονται κατά την διάρκεια της παράστασης και τα οποία επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Τσάγκας, η ερμηνευτική μουσική του ισόβιου συνεργάτη μου Νίκου Χαριζάνου και οι «ψυχολογικοί» φωτισμοί μαζί με το λιτό και αφηρημένο σκηνικό.

Φέτος το ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ διανύει την τριακοστή τρίτη περίοδο του, έχοντας στο ενεργητικό του πενήντα πέντε παραγωγές με έργα ρεπερτορίου και συνεχίζοντας την προσφορά του με τα ίδια πάντοτε κριτήρια: ποιότητα και ψυχαγωγία.

Υπογράφοντας την 80η μου πρεμιέρα (40η ως σκηνοθέτης και 40η ως ηθοποιός) θέλω να ευχαριστήσω από την θέση αυτή τους τροφοδότες μου: τους δασκάλους μου και τους μαθητές μου. Επίσης, την συνοδοιπόρο μου στην ζωή και στο θέατρο Μαίρη Ραζή.
Σωτήρης Τσόγκας

 

Σημείωμα του συγγραφέα
Το βιβλίο, η αυτοβιογραφία μου η μάχη με το τέρας συγκίνησε πολλούς. Αρκετούς από αυτούς τους έκανε να δουν διαφορετικά τη ζωή. Μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας θεώρησε ότι βοηθήθηκε.

Οι περισσότεροι γιατί πήραν το κουράγιο να πάνε σε έναν ειδικό. Άλλοι γιατί κατάλαβαν ότι η επαγγελματική επιτυχία δεν οδηγεί κατ’ ανάγκην στην ευτυχία.

Άλλοι γιατί συνειδητοποίησαν ότι η ζωή είναι αλλού. Πολλοί, ότι είναι και εκατομμύρια άλλοι,  που ζουν στο ίδιο σκοτάδι. Αλλά οι περισσότεροι άρχισαν να νιώθουν καλύτερα ότι μπορούν να νικήσουν το τέρας και να ζήσουν.

Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου μου αλλά και το σάιτ που δημιουργήσαμε για την αντιμετώπιση τη κατάθλιψης του kontasou.com μου δημιούργησε την αίσθηση ότι απαιτείται και μια άλλου είδους επικοινωνία. Ίσως δεν φτάνουν τα μηνύματα και οι επιστολές. Χρειάζεται και κάτι περισσότερο. Έτσι και μετά από πολλές ώρες συζητήσεων με τους αγαπημένους μου φίλους αποφασίσαμε την μεταφορά στο θεατρικό σανίδι.

Πολύ δύσκολη υπόθεση. Το φοβήθηκα αρκετά. Η ανησυχία μου εξανεμίστηκε από τις πρώτες πρόβες όταν είδα τους καταξιωμένους καλλιτέχνες και φίλους να έχουν κάνει σπουδαία δουλειά. Τώρα νιώθω ότι η επικοινωνία μου μ ένα πολύ μεγάλο ακροατήριο είναι πλήρης.

Μακάρι και η θεατρική παράσταση που ανεβαίνει με πολύ κόπο και μεράκι από την ομάδα του Θεάτρου Πρόβα να πετύχει αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας.

Ας φροντίσουμε και λίγο τη ζωή μας. Δεν είναι για πέταμα.
Σταμάτης Μαλέλης

Τη σεζόν 2016-2017 η διανομή ήταν : Σωτήρης Τσόγκας, Μαίρη Ραζή, Κυριάκος Ντούμος, Γρηγορία Βελέντζα

Τη σεζόν 2017-18 η διανομή ήταν: Σωτήρης Τσόγκας, Μαίρη Ραζή, Κυριάκος Ντούμος, Κοραλία Τσόγκα

Τη σεζόν 2018-19 η διανομή ήταν: Σωτήρης Τσόγκας, Μαίρη Ραζή, Κυριάκος Ντούμος, Βιργινία Μιχαήλ

Φωτογραφίες

Βίντεο

25 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ευχαριστώ πολύ την Θεατρομανια για την ευκαιρία που μου έδωσε, να απαρακολουθήσω μια εκπληκτική παράσταση που μιλάει για την μάστιγα κυρίως της εποχής μας και όχι μόνο, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού, πως εκδηλώνεται σε ένα πολυάσχολο και "επιτυχημένο" άνθρωπο και πως αντιμετωπίζεται. Στο τέλος υπάρχει το ελπιδοφόρο μήνυμα: η κατάθλιψη με την κατάλληλη θεραπεία αντιμετωπίζεται!! Πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών και η προσέγγιση του όλου θέματος!! Αξίζει να την δει κανείς αυτή την παράσταση.

 2. Πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση με ένα πολύ δυνατό θέμα. Ο χώρος, είχε μια νοσταλγική ομορφιά, μολονότι τα καθίσματα ήταν πολύ άβολα και στενά. Οι ερμηνείες ήταν πολύ δυνατές (με εξαίρεση αυτή του Σωτήρη), και ήταν πολύ ανώτερες από τα βίντεο, τα οποία ούτε προσέφεραν πολλά στην παράσταση, ούτε ταίριαζαν και με το κλασσικό του χώρου. Ωραία η μουσική, αν και ενοχλούσε λίγο ο συνεχόμενος χτύπος-μάλλον ηχητικό εφέ- στις ωραιότερες ερμηνευτικά στιγμές της παράστασης (αυτές των συνεδριών στην ψυχίατρο). Ιδιαίτερα συγκινητικός ο χαιρετισμός του αληθινού προσώπου στον οποίο αναφερόταν το έργο, που ήταν παρών και ζωντανό παράδειγμα κουράγιου και δύναμης. Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

 3. Ξεχωριστή κ ιδιαίτερη παρασταση . Αξίζει να την δείτε!!!
  Περί κατάθλιψης κ πανικου και πως ο κάθε ανθρώπος το αντιμετώπιζει, καθώς και το οικογενειακό , φιλικό του περιβαλλον !!
  Γεμάτη νοήματα και συναισθήματα.
  Την προτεινω ανεπιφύλακτα. Αξιόλογη.
  ευχαριστουμε πολυ !!

 4. Ένας χώρος με έντονη την παρουσία του χρόνου πάνω του.
  Ένας χώρος που προσφέρει και έχει προσφέρει πολλά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που προάγουν το πνεύμα.
  Μία παράσταση μεταφορά του βιβλίου του Κ. Μαλέλη.
  Η παράσταση καταφέρνει να περάσει τα μηνύματά της καθώς υπάρχουν ωραίες ατάκες σε αυτή.
  Ξεχώρησα την ΤΣΟΓΚΑ Κοραλία. Καθαρός λόγος και εκπληκτικό ηχόχρωμα φωνής. Περιμένω να την δω και σε άλλες παραστάσεις.

 5. Εναλλαγη θεατρικου διαλογου, αφηγησης και προβολης οπτικοακουστικου υλικου με αβιαστη ροη. Καλες ερμηνειες. Ενα "τερας" που ποναει, που δεν πρεπει να κουκουλωνεται και που μπορει να νικηθει... Ενα μηνυμα ελπιδας. Μια παρασταση που πρεπει να δουν ολοι..

 6. Ήταν μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια. Η παράσταση ασχολείται με ένα ζήτημα ανθρώπινο που πολλοί στις μέρες μας, καλούνται να αντιμετωπίσουν. Την κατάθλιψη. Το μήνυμα που πάει να περάσει είναι πολύ βαθύ. Βοηθάει το κοινό να κατανοήσει περισσότερα για το πως μπορεί να αισθάνεται πραγματικά ένας άνθρωπος με κατάθλιψη. Το κτήριο του θεάτρου είχε μια ιδιαίτερη ομορφιά, τα καθίσματα ήταν πολύ άβολα. Οι ηθοποιοί προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι, λόγω των συνεχών διακοπών για την προβολή των video, που ίσως αποσκοπούσαν στην συναισθηματική διέγερση του θεατή, υπήρχε μια αποδιοργάνωση και χρειαζόταν να φεύγουν πολύ γρήγορα από την σκηνή. Οι ερμηνείες ήταν καλές, θεωρώ χρειάζονταν λίγο παραπάνω συναίσθημα.

  • Δυστυχώς η παράσταση αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Καμία ουσία, καμία επεξήγηση. Απλά και μόνο μια ανευρη αφήγηση. Δε πέρασε κανένα νόημα. Τα βίντεο που έπαιζαν κατά διαστήματα ήταν με μέτριο ήχο και κακοτραβηγμενα. Η παράσταση τελείωσε "αποτομα". Η παράσταση άρχισε με 15 λεπτά καθυστέρηση. Μια μετριότητα από την αρχή μέχρι το τέλος. Όπως και να χει, ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 7. Μια παράσταση που σε αγγίζει και σε κάνει να αναρωτηθείς πόσα παιχνίδια παίζει το μυαλό μας. Η προσωποποίηση της θλίψης, το αίσθημα ότι δεν υπάρχει διαφυγή είναι βασανιστικό και το να μιλήσεις σε έναν ειδικό γίνεται αναγκαίο. Υπάρχει θεραπεία στην κατάθλιψη, αρκεί να το πιστέψεις. Αξιοπρεπής η ερμηνεία όλων των ηθοποιών με αισιόδοξο τέλος.

 8. Όποιος περιμένει να παρακολουθήσει μία συμβατική παράσταση θα απογοητευτεί. Είναι μία σπονδυλωτή παράσταση με σκετς και video τα οποία αφορούν τη ζωή του Σταμάτη Μαλέλη και τον αγώνα που έδωσε με την κατάθλιψη. Είναι θετικό που τελικά περνάει το μήνυμα ότι η μάχη αυτή με το τέρας κερδίζεται.
  Είναι όμως έτσι;
  Κι αν είναι, ίσως θα έπρεπε να λέγεται "Εγώ και το τέρας".

 9. ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ. ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ.
  ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑΤΡΕΥΕΤΑΙ.
  ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΙΟ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ . ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΟΥΣΕ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΘΕΑΤΩΝ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ.!!!