Βραδιές κλασσικής μουσικής

Σχετικά

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΒΡΑΔΥΕΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών

Πέµπτη 14 Σεπτεµβρίου 2017

 ώρα 20.30

 

Προσεγγίζοντας την κλασική αισθητική από διαφορετικές  διαδροµές

∆ύο πολύ ιδιαίτερες προτάσεις για µια διαφορετική µατιά στην αισθητική του ύστερου 18ου αιώνα θα ερµηνεύσει η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της εµφάνιση για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2017-18, που εγκαινιάζει και τη συνεργασία της µε το ∆ηµοτικό  Θέατρο Πειραιά.

Οι «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέµα ροκοκό» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκυ είναι ένας φόρος τιµής στην ξεκάθαρη δοµή µιας παλιάς και καταξιωµένης φόρµας και στον διάφανο ήχο του Μότσαρτ, που αποτέλεσε το πρότυπο του Τσαϊκόφσκυ γι’ αυτό το έργο.

Η σύνθεση του 1877 είναι ίσως µια από τις πρώτες προσπάθειες του ευρωπαϊκού ροµαντικού 19ου αιώνα να επιστρέψει στην «αθωότητα» των καταβολών του και, µε την έννοια αυτή, µια «κρυφή» νεοκλασική πρόταση.

Η Συµφωνία σε Σι ύφεση µείζονα (γνωστή ως «συµφωνιέτα» του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό και εµπνευσµένο έργο πουγράφτηκετο 1948, έναχρόνοπριντονπρόωροθάνατοτουσυνθέτη. Σηµατοδοτείµιααπότιςσηµαντικότερεςστιγµέςτουέργοτουκαιείναιµιαεµπρόθετηεπιστροφήτουστην τονικότητα και τη νεοκλασική αισθητική, που παρατηρείται πολύ συχνά στην τελευταία περίοδο της ζωής του συνθέτη.

Το πρόγραμµα της συναυλίας περιλαµβάνει επίσης το συµφωνικό ποίηµα «Τα Πρελούδια» του Φραντς Λιστ, ένα έργο εµβληµατικό για το σηµαντικότερο είδος προγραμματικής  µουσικής της ευρωπαϊκής

µουσικής ιστορίας.

Το πρόγραµµα  συµπληρώνεται µε το «∆ειλινό», ένα λεπτής υστεροροµαντικής αισθητικής έργο του Γεωργίου Αξιώτη, συνθέτη, που η µουσική του σπανιότατα εκτελέστηκε τόσο όσο ζούσε όσο και αργότερα. Ο Αξιώτης υπήρξε ο ιδρυτής του Ωδείου του Πειραιά και ο πρώτος άµισθος διευθυντής του.

 

Πρόγραµµα

. Φραντς Λιστ (1811-1886): Τα Πρελούδια, συµφωνικόποίηµαS. 97

. Πιοτρ ΙλίτςΤσαϊκόφσκυ (1840-1893): Παραλλαγές πάνω σε ένα θέµα ροκοκό, για βιολοντσέλοκαι ορχήστρα, op.33

. Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924): ∆ειλινό

. Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μικρή Συµφωνία σε Σι ύφεση µείζονα (Συµφωνιέττα)

Σολίστ: Ρενάτο Ρίπο, Βιολοντσέλο Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

 

ΦΟΥΑΓΙΕ

Παρασκευή 15  Σεπτεμβρίου 2017

Ώρα 20.30

Τσαικόφσκυ και Βαρόνη Φον Μεκ

Ένας ασυνήθιστος δεσμός

‘Ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο που αναφέρεται σε μία αληθινή και πολύ ιδιαίτερη ιστορία.Η αινιγματική και δυναμική χήρα βαρόνη Φον Μεκ γοητευμένη από το ταλέντο του Τσαικόφσκυ, του χορηγεί μηνιαίο γενναιόδωρο επίδομα προκειμένου αυτός να αφοσοιωθεί στο έργο του,με τον όρο να μην ειδωθούν ποτέ. Αναπτύσσουν όμως πλατειά αλληλογραφία και έναν δεσμό ασυνήθιστο...Από  τη μία μεριά ο συγκρουόμενος με τη γυναίκα εσωτερικός κόσμος του συνθέτη και από την άλλη μία γυναίκα συναρπαστική με τα χαρακτηριστικά του μαικήνα....Η Μάγδα Μαυρογιάννη αφηγείται την ιστορία αυτή συμπλέοντας με τους ήχους της μουσικής των Τσαικόφσκυ, Rimsky-Korsakov,Debussy και Dvorzak.

Σύλληψη και κείμενα  Μάγδα Μαυρογιάννη

Μαρία Κόκκα  Υψίφωνος

Θανάσης Αποστολόπουλος Πιάνο

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

 Ώρα 20.30

RIGOLETTO του G. VERDI

H εμβληματική όπερα "RIGOLETTO" του G. Verdi θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά  και για μια και μοναδική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών , σε μορφή κοντερτάντε με αφηγητή.

Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών,  η οποία σηματοδοτεί την είσοδο του συνθέτη στην περίοδο της μουσικής του ωριμότητας. Είναι εμπνευσμένη από τη νουβέλα του Βίκτωρος Ουγκώ "Ο Βασιλιάς Διασκεδάζει" και oι συνεχείς αντιθέσεις, τόσο  στη μουσική όσο και στην υπόθεση, διαδέχονται η μία την άλλη.

Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντα, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβα, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1851 στο θέατρο "Λα Φενίτσε" της Βενετίας σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και μέχρι και τις μέρες μας δεν παύει να συγκινεί το κοινό.

Παίρνουν μέροςΠέτρος Σαλάτας, Κώστας Μαυρογένης ,Φύλλη Γεωργιάδου , Λυδία Ζερβάνου, Κώστας Λαμπρινάκος, Θοδωρής Μπιράκος, Σοφία Καπετανάκου,Γιώργος Ρούπας κ.α.

Στο πιάνο ο Μανώλης Παπασηφάκης. Συμμετέχει η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας

Μαέστρος : Σταύρος Μπερής. Κείμενα - Αφήγηση: Δανάη Μπερή

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Vocal Arts Management

 

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10 ευρώ
Μειωµένο: 5 ευρώ
Προπώληση: www.ticketservices.gr ,  Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) , Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7234567 και στα ταµεία του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά  /2104143310 / Public