856

Καληνύχτα μητέρα

Αρχείο Παίχτηκε από 04/05/2019 έως 03/06/2019
στο Radar
Διάρκεια: 90' χωρίς διάλειμμα
Μετάφραση: Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνοθέτης: Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνογραφία: Κυριακή Πανούτσου
Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου
Φωτισμοί: Αναστασία Παπαστάθη
Μουσική: Πάνος Φορτούνας
Μουσική σύνθεση: Πάνος Φορτούνας
Ερμηνεύουν: Μαρία Σκούντζου: Μητέρα (Θέλμα), Αναστασία Παπαστάθη: Κόρη (Τζέσυ)

Περιγραφή

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο της Μάρσα Νόρμαν «Καληνύχτα Μητέρα» ανεβαίνει τον Νοέμβρη στο θέατρο Radar. Τη μετάφραση και σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Αναστασία Παπαστάθη, η οποία θα ερμηνεύσει και τον ρόλο της Kόρης, ενώ το ρόλο της Mητέρας  θα ερμηνεύσει η σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου μας κυρία Μαρία Σκούντζου.

Περισσότερα

Λίγα λόγια για το έργο: Μια ζεστή σοκολάτα και ένα καραμελωμένο μήλο είναι η επιθυμία της Τζέσυ,  όταν δηλώνει στην Μητέρα της, από την αρχή σχεδόν του έργου, ότι θέλει να αυτοκτονήσει, με το όπλο του μπαμπά.

Η Θέλμα, σοκαρισμένη, προσπαθεί να μεταπείσει την κόρη της, ενώ εκείνη από την πλευρά της, να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής της. Μάνα και κόρη για πρώτη φορά στην ζωή τους, θα πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια.  Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα ψέμματα.
Η σκηνική τους αναμέτρηση, φέρνει στο φως κρυμμένα μυστικά και αλήθειες, που ποτέ δεν είχαν ειπωθεί. Κι όλα αυτά συμβαίνουν με το ρολόι του τοίχου να μας θυμίζει απειλητικά το πέρασμα του χρόνου, καθώς ο χρόνος δράσης του έργου, ταυτίζεται με τον πραγματικό χρόνο έναρξης της παράστασης.

Τι έχει συμβεί; Γιατί η Τζέσυ θέλει να βάλει τέρμα στην ζωή της; Μήπως η απόφασή της σχετίζεται με το παρελθόν της; Με την ζωή που έζησε; Ή που δεν έζησε; Πως μεγάλωσε; Ποια ήταν η σχέση τον γονιών της; Πόσο επηρέασε την ζωή της, αυτή η σχέση; Θα καταφέρει η μητέρα της να αποτρέψει την αυτοκτονία της;

Το έργο της Μάρσα Νόρμαν "Καληνύχτα Μητέρα", απαλλαγμένο από θεατρικές φόρμες, μελετά τις ανθρώπινες σχέσεις, με αλήθεια, τρυφερότητα, συγκίνηση και χιούμορ.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

10/11/12/13 Μαΐου 2019

Το θέατρο RADAR προσεγγίζοντας τη μορφή της Μητέρας αντιστικτικά ως προς τον ωραιοποιημένο τρόπο της λογοτεχνίας, μέσα από την πραγματικότητα και τη ζωή, η οποία εμπεριέχει και το καλό και το κακό και την τρυφεράδα και τη σκληρότητα και το χιούμορ και τη συγκίνηση, αφιερώνει την παράσταση «Καληνύχτα Μητέρα» σε όλες τις Μητέρες, αλλά και τις κόρες και τους γιους, που στη ζωή τους πρωταγωνίστησε η Μητέρα.

Παράλληλα παρουσιάζει έκθεση εικαστικού κοσμήματος αφιερωμένη στη γιορτή της Μητέρας με θέμα «Με τον δικό μου τρόπο».

Η ποικιλία των τεχνικών αναδεικνύει την προσωπικότητα του κάθε εκθέτη, που βασιζόμενος στις γνώσεις που απέκτησε, ελεύθερα δημιουργεί και δικαιώνει ολοκληρωτικά τον τίτλο της έκθεσης της οποίας την επιμέλεια έχει η εικαστικός  Ελένη Δασκαλάκη.

Η έκθεση πλαισιώνεται από  συρμάτινες χορευτικές φιγούρες εμπνευσμένες από την Isidora Dunkan, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί από την Κυριακή Πανούτσου και υλοποιηθεί από την Ιωάννα Παπαστάθη, μαθήτριες και οι δυο της Ελένης Δασκαλάκη.

Η Isidora Dunkan, Μητέρα του σύγχρονου χορού, αρνήθηκε τον αυστηρό τρόπο κίνησης που απαιτούσε το μπαλέτο δοκιμάζοντας πρωτοποριακές χορευτικές κινήσεις από την αρχαία Ελληνική χορογραφία και τις στάσεις των αρχαίων Ελληνικών αγγείων. Η Αντισυμβατική χορεύτρια και χορογράφος από τις σπουδαιότερες του 20ου αιώνα σε όλη της τη ζωή, επεδίωκε τη φυσικότητα του σώματος και την ελευθερία του πνεύματος.

Στην έκθεση πρωταγωνιστούν οι εικαστικές χορευτικές φιγούρες της Isidora Dunkan που συνομιλούν με τις εικαστικές δημιουργίες και ταυτίζονται με πάθος για την ελευθερία της κίνησης και της έκφρασης.

ΗΜΕΡΕΣ και ΩΡΕΣ:

Παρασκευή 10 Μαΐου 19:00 Εγκαίνια έκθεσης

Σάββατο 11 Μαΐου 11πμ-20:00 Λειτουργία Έκθεσης

21:00 Η παράσταση «Καληνύχτα Μητέρα»

Κυριακή 12 Μαΐου 11πμ-18:00 Λειτουργία Έκθεσης

19:00 Η παράσταση «Καληνύχτα Μητέρα»

Δευτέρα 13 Μαΐου 17:00 - 19:00 Λειτουργία Έκθεσης

20:00 Η Παράσταση «Καληνύχτα Μητέρα»

Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ