ElaiΩnas Festival Vol.7

Σχετικά

Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, 10447 – Βοτανικός.

.

ELAIΩNAS FESTIVAL Vol.7: Επιστροφή και ίαση

Το ElaiΩnas Festival, το μοναδικό site-specific φεστιβάλ της Αθήνας, επιστρέφει για 7η συνεχή χρονιά, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζοντας την πολιτιστική ανασκαφή των πιο απόκρυφων ιστοριών της πόλης, μέσα από ιαματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, με σπουδαία ελληνικά ονόματα και μουσικούς της διεθνούς σκηνής, που επιστρέφουν στη χώρα αποκλειστικά για τη συμμετοχή τους στον θεσμό αυτό. Παράλληλα, ένα σπάνιο πολυμεσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο αθηναιογράφο Δημήτρη Καμπούρογλου, δίνει το στίγμα της φετινής διοργάνωσης. Από τις 26  Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο, στον μοναδικό χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου των παλιών Πλεκτηρίων-Υφαντηρίων. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φένια Παπαδόδημα & Γιώργος Παλαμιώτης. 

Επιστροφή και ίαση. Αυτές είναι οι δύο έννοιες – πυλώνες του φετινού ElaiΩnas Festival που αυτό το καλοκαίρι επανέρχεται εκεί όπου ξεκίνησε το 2015. Ανάμεσα στις σύγχρονες βιοτεχνίες του Βοτανικού, σ’ έναν χώρο ξεχωριστό όπου η αύρα του αρχαίου ελαιώνα θα ζωντανέψει ξανά μέσα από τα κείμενα του Δημήτρη Καμπούρογλου τα οποία θα ακουστούν στην έναρξη του φεστιβάλ, συλλογή φωτογραφιών του Ελαιώνα σήμερα, αλλά και μέσα από βίντεο και αφιερώματα στον αγαπημένο αθηναιογράφο που θα παρουσιάζονται σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ με διαφορετικές αφορμές - εκπλήξεις.

Η ίαση μέσα από την τέχνη, το θέατρο και τη μουσική συνδέεται άρρηκτα με την έννοια της επιστροφής – στον τόπο έμπνευσης, αναγνώρισης της ταυτότητας μας, συνάντησης, στο σημείο που θεωρούμε ρίζα ή απλά στον εαυτό μας. Γι’ αυτό κι επιστρέφουμε στη θεματική του Ελαιώνα και στον καθαυτό τόπο που ξεκίνησε το φεστιβάλ, ανάμεσα στις βιοτεχνίες του Βοτανικού.

Επιστροφή και η ίαση ήταν οι έννοιες που διαμόρφωσαν τις επιλογές των κειμένων στο θεατρικό μέρος, με τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις/σπουδές πάνω στην αρχαία τραγωδία. Ειδικά όσον αφορά στο αρχαίο θέατρο σε σχέση με την ίαση, να τονίσουμε πως δεν υπήρχε θέατρο χωρίς Ασκληπιείο και το αντίθετο, στον Ελληνικό κόσμο.

Επίσης η έννοια της επιστροφής καθόρισε και τις μουσικές επιλογές του φεστιβάλ., που φέτος προσκαλεί Έλληνες μουσικούς που η καλλιτεχνική/δισκογραφική τους βάση ή/και η μόνιμη κατοικία τους, είναι εκτός Ελλάδας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά είναι απαραίτητη η έκδοση δελτίου εισόδου από το site του φεστιβάλ www.elaionasfestival.com όπου θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του φεστιβάλ στο www.elaionasfestival.com.

αναλυτικό πρόγραμμα:

26/07 - 21:00

Έναρξη

Αφιέρωμα στα κείμενα για τον λόγγο και τον Ελαιώνα των Αθηνών του Δημήτρη Καμπούρογλου

29/07 - 21:00

Alex Dante Duet

Rachmaninoff revisited

Ο κιθαρίστας Αλέξανδρος Δανδουλάκης (Alex Dante) και ο drummer Μανώλης Γιαννίκιος συναντιούνται μουσικά με αφορμή τον πειραματισμό πάνω στη θεμελιώδη μουσική του Sergei Rachmaninoff. Πιανιστικά κομμάτια που μεταμορφώνονται και επαναπροσδιορίζονται για ηλεκτρική κιθάρα και drums. Η μίξη φυσικού και ηλεκτρονικού drumming με τα κιθαριστικά εφέ λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο μουσικό ύφος.

Alex Dante Duet

Αλέξανδρος Δανδουλάκης – ηλ. Κιθάρα

Μανώλης Γιαννίκιος – Τύμπανα


29/07 - 22:00

Pala Vibes Quintet

Étoile rouge – με τους Χρήστο Ραφαηλίδη και Εύη Φιλλίπου

Ο Γιώργος Παλαμιώτης προσκαλεί δύο βιμπραφωνίστες της Ελληνικής μουσικής διασποράς. Τον Χρήστο Ραφαηλίδη από την Νέα Υόρκη και την Εύη Φιλλίπου από το Βερολίνο. Μαζί με τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη στα τύμπανα αλλά και τον Carlos Menendez από την Matanza της Κούβας, θα παρουσιάσουν ένα σύνολο από πρωτότυπες συνθέσεις για δύο βιμπράφωνα και κρουστά, με γενικό τίτλο Étoile rouge.

‘’Μουσικές αποτυπώσεις βιωμάτων στην θέση των πραγματικών φωτογραφιών που δεν έχω από βραδιές στο Bar 55 ή σε Μαλινέζικα φουαγιέ και τσιγγάνικα καφενεία. O Κάτω Κάμπος και τα Πυρηναία με πανσέληνο. Ο ήχος του Steve Reich και των δρόμων του Brixton. Φιλίες χρόνων και άλλες μιας εβδομάδας’’, χαρακτηρίζει ο ίδιος την μουσική που θα παρουσιάσουν.

Ο Ραφαηλίδης είναι πλέον ένας από τους αναγνωρισμένους jazz βιμπραφωνίστες στην Νέα Υόρκη. Η Φιλλίπου έρχεται από την contemporary & anant garde σκηνή του Βερολίνου. Ο Κτιστάκης μόλις έχει κυκλοφορήσει έναν προσωπικό δίσκο με ορχηστρικά και τραγούδια με έγχορδα, χορωδία και τζαζ κουαρτέτο. ‘’Η ουσία της μουσικής είναι κάτι που δεν καθορίζεται από, αλλά αντιθέτως καθορίζει τις σκέψεις ή τις πράξεις μας.’’ απαντά όταν του επισημαίνεται το ετερόκλητο των μουσικών

Pala Vibes Quintet

Χρήστος Ραφαηλίδης – Βιμπράφωνο

Εύη Φιλλίπου – Βιμπράφωνο

Γιώργος Παλαμιώτης – Μπάσο

Carlos Menendez – κρουστά

Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης – τύμπανα

30/07 - 21:00

Αντιγόνης Παραλλαγές

Ο χρόνος του Θεού και ο χρόνος των ανθρώπων

Σκηνοθεσία – Φένια Παπαδόδημα

Που κατοικεί το φως; Που βρίσκεται εκείνος ο τόπος όπου οι ψυχές γαληνεύουν και

κουβεντιάζουν ανέμελα μεταξύ τους;

Μία μουσική σπουδή πάνω στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, αλλά και τον ρόλο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας σαν εργαστήρι παρατήρησης και μετάλλαξης της ανθρώπινης συνείδησης μέσα στους αιώνες. Το πως αντιμετωπίζει κανείς τον χρόνο που του δίνεται, το πως επιλέγει να πράξει ο κάθε ήρωας, έχοντας κατά νου όχι μόνο το πέρασμα από αυτή τη ζωή αλλά και τη συνέχεια της, τον χρόνο μετά, αποτελεί το κύριο θέμα κάθε αρχαίας τραγωδίας.

Συντελεστές:

Ηθοποιοί:

Έλενα Φίλλιπα, Ελένη Ποζατζίδη, Ευαγγελή Φίλη, Σοφήλια Τσορτέκη, Φένια Παπαδόδημα, Ελεάννα Αλαβάνου, Μελισσάνθη Μαυρίδου, Μιχάλης Κουτσκουδής, Μανώλης Αφολάνιο, Νίκος Χαλδαιάκης

Μουσικοί:

Παναγιώτης Κωστόπουλος, Φένια Παπαδόδημα,

Βυζαντινή χορωδίαΟι Μαϊστορες’’μουσική διεύθυνση Αχιλλέας Χαλδαιάκης

Χορός: Μαθητές της δραματικής σχολής ‘’ Αρχή‘‘ της Νέλλης Καρά.

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Μουσική / σκηνοθεσία/ δραματουργία: Φένια Παπαδόδημα

31/07 - 21:00

Βάκχες, το σώμα δίχως σώμα

μια προσέγγιση των Βακχών του Ευριπίδη

σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή

Το νήμα του μύθου των Βακχών - πέντε ηθοποιοί, τέσσερις άξονες, τρεις γλώσσες, δύο φύλα, ένας τόπος αφηγούνται έναν θεό, δύο αγγέλους, τρεις γυναίκες, τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τραγουδούν τον θεό μέσα στις αντιφάσεις. Την άγρια φύση που πάλλεται. Θρηνούν τον άνθρωπο που απομακρύνεται, το σώμα που αποσπάται. Τα απομεινάρια σώματος, το σώμα δίχως σώμα. Πενθούν για τα μικρά μικρά κομμάτια μας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία:

Ρηνιώ Κυριαζή

Ερμηνεία:

Julianna Bloodgood, Rafal Habel, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Κώστας Σεβδαλής, Ρηνιώ Κυριαζή

Βοηθός σκηνοθέτη: Αρετή Πολυμενίδη

Προσωπείο: Μάρθα Φωκά

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Βασιλάκης

31/07 - 22:00

Τάνια Γιαννούλη

σόλο πιάνο

Η Τάνια Γιαννούλη, πιανίστα, συνθέτις, αυτοσχεδιάστρια και bandleader, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής jazz σκηνής σήμερα. Τον Μάιο του 2021 ήταν η μία από τους τρείς υποψήφιους για το μεγάλο κρατικό Γερμανικό βραβείο Deutscher Jazzpreis στην κατηγορία Piano/ Keyboards International μαζί με τον Tigran Hamasyan και τον Shai Maestro.

Οι δίσκοι της, είναι αποτέλεσμα τεσσάρων ιδιαίτερων συνεργασιών, κυκλοφορούν από το Νεοζηλανδικό music-art label, Rattle κι έχουν αποσπάσει αναγνώριση και σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: “Forest Stories” (Tania Giannouli - Paulo Chagas, 2012) / “Transcendence” (Tania Giannouli Ensemble, 2015) / “Rewa” (Tania Giannouli - Rob Thorne, 2018) / “In Fading Light” (Tania Giannouli trio - Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Κυριάκος Ταπακης, 2020)

Τάνια Γιαννούλη – Πιάνο

01/08 - 21:00

Ευμενίδες

Γιώργος Φριντζήλας-Ρεβέκκα τσιλιγκαριδου

- Οι Ερινύες στην ελληνική μυθολογία ήταν χθόνιες θεότητες που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων.

Στο έργο του Αισχύλου μεταστρέφονται σε Ευμενίδες όταν κατακτούν σεβασμό και τιμές από τους πολίτες της Αθήνας, με άλλα λόγια όταν τις αναγνωρίζουν και τους δίνεται χώρος.

Με αφορμή το αρχαίο κείμενο, η παράσταση παρουσιάζει μια κοινότητα ανθρώπων που αφηγείται, θυμάται, δημιουργεί, κρίνει, δικάζει, συγχωρεί και τέλος επιχειρεί να κατανοήσει την σχέση του ατόμου με την διαταραχή αλλά και την αποκατάσταση του κύκλου της αρμονίας.

Ποιος ο ρόλος των Ερινυών για την υγεία της κοινότητας και σε ποιες συνθήκες μπορούν να μετατραπούν σε Ευμενίδες χωρίς να προδώσουν τον ρόλο τους;

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Φριντζήλας-Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

Συμμετέχουν: Δώρα Δημητρώ, Δημήτρης Καστανιάς, Μελίνα Κοτσέλου, Γιώργος Κουμούτσος, Ιωάννα Κωνσταντίνου, Φανή Ξενουδάκη, Μαριάννα Ράντου, Γιελένα Τσακλίδου, Δανάη Τωράκη, Φαίη Φραγκαλιώτη

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

* * *

σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής

Εισιτήρια: Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική έκδοση δελτίου εισόδου στο www.elaionasfestival.com (αρχική σελίδα/δελτία εισόδου).


Φωτογραφίες