Συνέντευξη με την ομάδα "Ανδρομέδα" για την παράσταση "Εμπόριο"

Ποια είναι η πρώτη ύλη του κειμένου και πως φτάνετε σε αυτή;

Αναστασία Τσούτση: Πρώτα ξεκινάμε από την εύρεση της κεντρικής ιδέας, δηλαδή την θεματική με την οποία αποφασίζουμε να καταπιαστούμε κάθε φορά και το πλαίσιο στο οποίο θα ενταχθεί…

Ντίνα Κούκου: … Έπειτα ακολουθεί η έρευνά μας πάνω στην κάθε θεματική.. Η πρώτη ύλη, δηλαδή, του κειμένου βασίζεται στην συλλογή μαρτυριών, στατιστικών στοιχείων, την καταγραφή πληροφοριών και γεγονότων.

Φανή Γρύλλη: … Τα έργα που ανεβάζουμε βασίζονται σε αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν υποστεί κοινωνικές αδικίες, έχουν στοχοποιηθεί, κακοποιηθεί και έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης…

Σοφία Ρούβα: …Μέσω της σχολαστικής έρευνας, λοιπόν, για να συλλέξουμε το υλικό που απαιτείται, διαβάζουμε βιβλία, άρθρα, εργασίες, στατιστικές μελέτες, βλέπουμε ντοκιμαντέρ, ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους και Οργανισμούς.

Οι παραστάσεις σας είναι ο τρόπος να αντιδράσετε σε παθογένειες που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία;

Ν.Κ.: Είναι ο τρόπος μας, μέσω της τέχνης, μέσω αυτού που σπουδάσαμε και μας ένωσε, να ανοίγουμε έναν δημόσιο διάλογο για κοινωνικά και ανθρωπιστικά προβλήματα που παρά τη σοβαρότητά τους δεν συζητιούνται επαρκώς..

Φ.Γ.: …Είναι ο δικός μας τρόπος αντίδρασης, ώστε η τέχνη μας να αποτελεί μέσο διαμαρτυρίας κι αφορμή για κοινωνική δράση…

Α.Τ.: …Είναι ο τρόπος μας να εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας, τους φόβους μας, να διαμαρτυρόμαστε, να αναζητούμε κάποια αλλαγή ώστε κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα ισότιμο περιβάλλον για όλους μας…

Σ.Ρ.: … Τελικός στόχος μας είναι οι άνθρωποι που θα δουν τις δράσεις μας να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και -μακάρι- να κινητοποιηθούν…

Μπορούμε να καταλογίσουμε ευθύνες στα θύματα trafficking που αποδέχονται την κατάσταση τους;

Α.Τ.: Σαφώς όχι. Μιλάμε για ανθρώπους που αγοράζονται και πωλούνται με τον πιο εύκολο τρόπο. Άνθρωποι που καθημερινά εξαφανίζονται, αρπάζονται, εκφοβίζονται. Παραδίδονται στα χιλιάδες κυκλώματα που τους χειραγωγούν και τους εκμεταλλεύονται. Τα θύματα, μην έχοντας κανέναν τρόπο διαφυγής, «αποδέχονται» την κατάστασή τους, αποδέχονται τη θέση τους σε αυτό τον κόσμο. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για την εκμετάλλευση που υπέστη στην προσπάθεια του να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.

Σ.Ρ.: Το trafficking υπάρχει γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται την ανθρώπινη ύπαρξη, που βάζουν πάνω απ’ όλα το χρήμα και δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο τον συνάνθρωπό τους. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Έχει έρθει ο καιρός να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας. Η αδράνεια απέναντι σε αυτά τα θέματα αποτελεί συνενοχή.

Η συνεργασία σας με τον Κοραή Δαμάτη σας έχει εξελίξει ως ομάδα;

Ν.Κ.: Φυσικά. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για μας η ύπαρξή του στο πλευρό μας, καθώς έχει υπάρξει και δάσκαλός μας στην δραματική σχολή, πέρα από συνεργάτης μας. Μας εξελίσσει κάθε φορά και περισσότερο, μας καθοδηγεί και μας δίνει απλόχερα πολύτιμες συμβουλές για πολλά θέματα…

Φ.Γ.: … Η καθοδήγηση, η στήριξη και η εμπιστοσύνη που μας έχει δείξει μας έχουν δώσει δύναμη και μας έχουν εμπνεύσει σε όλη την πορεία μας.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ