Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης

Σχετικά

Με την εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού κι ενός «διστακτικού» αλλά πετυχημένου πρώτου φεστιβάλ στην covid εποχή, o Δήμος Χαλανδρίου επιχειρεί φέτος να φέρει και πάλι στην «καρδιά» της πόλης, το θέατρο της Ρεματιάς, περισσότερες Νύχτες Αλληλεγγύης τηρώντας με αταλάντευτη προσήλωση τα μέτρα προστασίας που μας έκαναν πέρυσι να γιορτάσουμε μια απόλυτα ασφαλή διοργάνωση.

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021, διαρκεί από τις 21 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου, και αριθμεί 50 Νύχτες Αλληλεγγύης, στις περισσότερες από τις οποίες, μολονότι δεν λείπουν εκδηλώσεις από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών, παρουσιάζονται πολλές θεατρικές παραστάσεις, με στόχο την υποστήριξη των δημιουργών και όλων των εργαζομένων στον χώρο του θεάτρου, ο οποίος δέχτηκε το πιο ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου με τους εσωτερικούς χώρους να παραμένουν κλειδωμένοι επί μακρόν.

Την αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους του θεάτρου, η Ρεματιά θα εκφράσει επίσης διαθέτοντας φέτος στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ), τα είδη πρώτης ανάγκης που προσφέρουν κάθε χρόνο οι θεατές, στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας, σημειώνει σχετικά: «Το θέατρο αποτελεί διαχρονικά τον “πνεύμονα” της πόλης, της πολιτείας και των πολιτών και είναι χρέος μας να του προσφέρουμε το οξυγόνο που στερήθηκε, το οξυγόνο που χρειάζεται για να αναπνεύσει και που τελικά μας προσφέρει για να αναπνεύσουμε. Και θέατρο είναι ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος, είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτό. Η επιβίωσή του είναι ταυτισμένη με την επιβίωσή τους. Κι εμείς εδώ στη Ρεματιά κρατάμε ζωηρή στη μνήμη μας αυτή την εμπειρία».

Από τη σκηνή της Ρεματιάς θα περάσουν και φέτος καταξιωμένοι και δημοφιλείς καλλιτέχνες, ωστόσο παραμένοντας πιστό στις δεσμεύσεις του, το φεστιβάλ στηρίζει τους νέους και λιγότερο προβεβλημένους δημιουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά και η Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών, OUR FESTIVAL από την ομάδα συλλογικού πολιτισμού «Εμείς», που θα διαρκέσει από τις 26 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, παρουσιάζοντας καθημερινά περισσότερες από μία παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κουκλοθεάτρου, video art, παραστάσεις για παιδιά, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Τις εκδηλώσεις,  στη συντριπτική τους πλειονότητα με ελεύθερη είσοδο, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κατά προτεραιότητα έως και 300 θεατές, αφού προμηθευτούν το δελτίο εισόδου τους από τον ιστότοπο www.viva.gr.

Παράλληλα με τις παραστάσεις στη Ρεματιά, το φετινό φεστιβάλ έχει υπό τη σκέπη του και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με πιο περιορισμένο κοινό σε γειτονιές της πόλης. Εκτός από παραστάσεις Θεάτρου Σκιών και κουκλοθεάτρου που θα μας θυμίσουν μιαν εποχή άλλης αθωότητας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ προγραμματίζονται ακόμη εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένα πρωτοπόρο έργο που φιλοδοξεί να κάνει το αρχαίο μνημείο μέρος της καθημερινότητας και της πολιτιστικής μας αλληλεπίδρασης.

Παρούσα στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 θα είναι φυσικά και η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, με την επιμέλεια και πιστοποίηση της οποίας θα παρουσιαστούν προσβάσιμες σε όλους και όλες, ως προς το περιεχόμενο, έξι εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού.

Για μια ακόμη χρονιά οι συνθήκες δεν θα επιτρέψουν και φέτος στη Ρεματιά να ξεχειλίσει από κόσμο, ούτε στον Δήμο Χαλανδρίου να απευθύνει ένα θερμό κάλεσμα για αθρόα προσέλευση του κόσμου στο αγαπημένο μας θέατρο. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε και πάλι τη μεγάλη γιορτή της πόλης μας κι όσο περιμένουμε τη μέρα που θα μπορούμε και πάλι ελεύθερα να ανταλλάξουμε τα φιλιά και τις αγκαλιές μας στην αγαπημένη μας Ρεματιά, μπορούμε πια τουλάχιστον να αναγνωρίζουμε με ασφάλεια πίσω από τις μάσκες, τα χαμόγελα στα πρόσωπα που ανταμώνουμε. Στη Ρεματιά. Στο αγαπημένο μας θέατρο, στο θέατρο που μας στηρίζει, στο θέατρο που στηρίζουμε.

f67599d7b09cf9ef2c9fc55ca3c99499457878e7202107