ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ -«θαυμαστός καινούριος κόσμος»

Την Τρίτη 9 Απριλίου  και τη Δευτέρα 15 Απριλίου ώρα στις 19.30, στη σκηνή της Φρυνίχου 14 του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, έρχονται δύο νέες εκδηλώσεις για το φλέγον θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης υπό τον τίτλο: Τεχνητή Νοημοσύνη- «θαυμαστός  καινούριος κόσμος»

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων της «Ανοιχτής Σκηνής», το νέο πρωτότυπο πρόγραμμα γνώσης, διαλόγου και δημιουργίας του Θεάτρου Τέχνης, που δίνει τη δυνατότητα σε επιστήμη  και τέχνη να συναντηθούν πάνω στη σκηνή αλλά και με το κοινό, με αφορμή ζητήματα που απασχολούν έντονα την εποχή μας.

Η αρχή έγινε με τη θεματική «Κλιματική κρίση: η ζωή μας αλλάζει» όπου με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τρεις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023.

Την Τρίτη 9 Απριλίου στις 19.30 εγκαινιάζουμε το δεύτερο θεματικό κύκλο

της Ανοιχτής Σκηνής (που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 19.30),

δίνοντας καταρχάς το λόγο σε δύο πολύ σημαντικούς επιστήμονες που θα μας «μυήσουν» από σκηνής στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και της επανάστασης που φέρνει στη ζωή μας στο -πολύ- άμεσο μέλλον.

Ο καθηγητής Ηρακλής Βογιατζής, θα δώσει διάλεξη με θέμα: "Το μέλλον της εργασίας και  η τεχνητή νοημοσύνη: φόβοι και προοπτικές», ενώ η ομιλία του  καθηγητή Μανώλη Πατηνιώτη έχει τίτλο: "Blade Runner: Αναζητώντας τον Δημιουργό"
Τις ομιλίες των καθηγητών ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, ενώ οι ηθοποιοί

του Θεάτρου Τέχνης Μαρία Κουρή και Μενέλαος Κυπαρίσσης θα διαβάσουν λογοτεχνικά κείμενα που επιλέχθηκαν με έμπνευση τη θεματική των ομιλιών.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι προσκεκλημένοι της δεύτερης εκδήλωσης της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Δευτέρα 15/4) θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα

 

Επιμέλεια επιστημονικού προγράμματος «Ανοιχτής Σκηνής»: Καλή Παγουλάτου-Κυπαρίσση.

Σχεδιασμός προγράμματος: Μαριάννα Κάλμπαρη

Διεύθυνση παραγωγής εκδηλώσεων «Ανοιχτής Σκηνής»:

Δημήτρης Μαγγίνας

 

Οι εκδηλώσεις της «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ» πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της DIAGEO & JOHNNY WALKER

 

Ο Ηρακλής Βογιατζής είναι διδάκτορας του ΕΚΠΑ και ερευνητής στο Εργαστήριο Εργαστήριο Επικοινωνίας της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Ιατρικής του ΕΑΠ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εργασίας και τις μορφές εργασίας που δημιουργούν και συτνηρούν την τεχνητή νοημοσύνη. Συμμετέχει στην διεθνή ερευνητική ομάδα DiPLab και είναι ακαδημαϊκός συνεργάτης του ινστιτούτου Weizenbaum.

 

Ο Μανώλης Πατηνιώτης είναι ιστορικός των επιστημών και των τεχνικών στους νεότερους χρόνους. Διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ και, από το 2021, είναι καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Μελέτησε για πολλά χρόνια την Ιστορία της Επιστήμης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και προσπάθησε να γεφυρώσει τη μελέτη της ευρωπαϊκής επιστήμης με τις μετα-αποικιακές σπουδές. Στη συνέχεια, έστρεψε το ενδιαφέρον του στην Ιστορία και τη Φιλοσοφία του Ψηφιακού. Από τη σκοπιά της Ιστορίας, διερευνά τη διαμόρφωση της ψηφιακής οντολογίας μέσω της διασταύρωσης της Θεωρίας της Πληροφορίας με τις Μηχανές Διακριτών Καταστάσεων. Από τη σκοπιά της Φιλοσοφίας, διερευνά τις έννοιες της δυνητικότητας και της αρθρωσιμότητας, καθώς και τις νέες δυνατότητες που αυτές προσφέρουν για κοινωνικό έλεγχο και προσωπική αυτοδιάθεση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του διεθνούς δικτύου για την Ιστορία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στην περιφέρεια της Ευρώπης καθώς και μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής που συντόνισε τη δημιουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος «Επικοινωνία της Επιστήμης» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η προσωπική του ιστοσελίδα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση digiscapes.org.